Proste i pyszne domowe ciasto z rabarbarem na mące żytniej! To żytnie ciasto z rabarbarem i kruszonką pięknie wyrasta, jest miękkie i wilgotne. Ciasto przygotujesz z dodatkiem maślanki. Sprawdź przepis!
Spis treści:
Jak przygotować rabarbar do ciasta?
Jeśli łodygi rabarbaru są młode, to nie musisz ich obierać – wystarczy je umyć i odciąć końcówki. Starsze łodygi rabarbaru mogą być twarde, więc warto je obrać. Gotowe łodygi rabarbaru pokrój w równe kawałki i użyj do ciasta.
Z jakimi owocami można przygotować to ciasto?
Zamiast rabarbaru, do ciasta możesz użyć wybranych owoców. Świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, a także jabłka, śliwki, brzoskwinie, czy gruszki.


Przepis na żytnie ciasto z rabarbarem
Ile kalorii ma kawałek ciasta z rabarbarem z żytniej mąki?
Z podanych proporcji otrzymasz 10 kawałków ciasta. Jeden kawałek żytniego ciasta z rabarbarem i kruszonką ma:
- kalorie – 274 kcal
- węglowodany – 34,1 g
- białko – 3,6 g
- tłuszcze – 13,3 g
Zobacz również inne przepisy na proste ciasta z owocami
- ciasto na jogurcie greckim
- ucierane ciasto z mrożonymi borówkami
- jogurtowe ciasto na sodzie
- ciasto z owocami i kruszonką (przepis bez jajek)
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
