Zupy są jednym z tych dań, podczas przygotowania których można użyć swojej wyobraźni i stworzyć bardzo ciekawe połączenia składników. Co powiecie na zupę z dodatkiem kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej? Jest naprawdę pyszna, a całość świetnie dopełniają pierożki z pysznym farszem 🙂

składniki
Zupa:
- 1,5 l wody + zioła, przyprawy (u mnie majeranek, lubczyk, curry, sól)
- 150 g marchewki
- 120 g cukinii
- 1 cebula
- 100 g kapusty pekińskiej
- 80 g kapusty kiszonej
Ciasto do pierożków:
- 100 g mąki
- 1 łyżki oleju
- 50 ml ciepłej wody
Nadzienie:
- 5 pieczarek
- 70 g kapusty pekińskiej
- 100 g kapusty kiszonej
przygotowanie
- Do garnka wlej wodę i dodaj przyprawy. Całość zagotuj. W międzyczasie cebulę pokrój w kostkę, a cukinię i marchewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Warzywa te podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Do gotującej się wody dodaj podsmażoną cebulkę, cukinię i marchewkę. Dodaj też drobno pokrojoną kapustę pekińską i kiszoną. Całość gotuj około 10 minut. W międzyczasie odpowiednio dopraw. Na koniec zupę możesz lekko zblendować.
- Aby przygotować ciasto do miski daj wszystkie składniki i wymieszaj. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut (jeśli będzie zbyt rzadkie – dodaj mąki, a jeśli zbyt gęste – dodaj wody). Gotowe ciasto polecam Ci przygotować wcześniej, a następnie włożyć na 30 minut do foliowego woreczka (dzięki temu będzie bardzo miękkie i elastyczne).
- Ostatnim elementem jest farsz – wszystkie składniki drobno posiekaj i podsmaż dodając sól i inne przyprawy. Farsz najlepiej zrobić ostry i dość słony – dzięki temu będzie świetnym przełamaniem.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 3 – 4 mm i wykrój z niego okręgi. Na środek każdego daj trochę farszu i dokładnie go zalep. Możesz uformować małe pierożki, uszka, albo każdy inny kształt – ja zrobiłam coś na wzór pierogów gruzińskich. Gotowe pierożki gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając.
Sprawdź inne przepisy na zupy – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW