Odkrywanie nowych, ciekawych smaków to największa przyjemność w kuchni. Okazję do tego często dają sklepy takie jak Dubai Food, które przybliżają nam smaki innych kultur oraz krajów. Z kilku produktów stworzyłam pyszną zupę – główne składniki to fasola czarne oczko oraz makaron sojowy. Całość dopełniły małe dodatki, takie jak liście winogron i trawa cytrynowa. Zupę podałam z pysznym pieczonym papadem.
Wszystkie produkty możecie kupić w sklepie Dubai Food, tutaj link: http://dubaifood.pl/
Do poszczególnych składników możecie przejść klikając w wyróżnione na zielono poniżej produkty 🙂

składniki
- 100 g fasoli czarne oczko
- 1 l wody
- 50 g makaronu sojowego
- 1 marchewka
- 4 – 5 liści winogron
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- 1 łyżka oliwy
- ulubione przyprawy i zioła
- dodatkowo: papad indyjski
przygotowanie
- Fasolę opłukaj, a następnie zalej sporą ilością wody, dodaj też szczyptę soli i zostaw na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie fasolę wypłukaj. Zalej ją 1 litrem wody i gotuj od momentu zagotowania przez 20 minut.
- Po 20 minutach do fasoli dodaj startą na dużych oczkach tarki marchewkę, pokrojone drobno liście winogron, suszone pomidory, trawę cytrynową oraz oliwę. Całość gotuj przez 10 minut. W międzyczasie dopraw – dodaj sól, pieprz, curry i inne ulubione przyprawy i zioła.
- Makaron sojowy dodaj do zupy na 1 minutę przed podaniem (nie trzeba go gotować, makaron można też dać na talerz i zalać zupą).
- Zupę podałam z pieczonym papadem indyjskim.
Sprawdź inne przepisy na zupy – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane