Kremowa zupa porowa z serkiem topionym to niezwykle szybka zupa na każdy dzień. Świetnie sprawdzi się też jako drugie śniadanie lub kolacja.
Spis treści:
Jak zrobić zupę porową?
Najprostszą zupę porową można przygotować z bulionu warzywnego i pora. Jeśli szukasz innych propozycji na zupę porową, oto kilka inspiracji:
- zupa porowa z serkiem topionym (przepis znajdziesz poniżej),
- zupa porowa z ziemniakami,
- krem z pora z mleczkiem kokosowym i imbirem,
- krem z pora z parmezanem,
- zupa porowa z pieczoną dynią,
- krem z pora z groszkiem,
- zupa porowa z kurkami.
Jak długo gotować zupę porową?
Zupę porową wystarczy gotować 15-20 minut – aż por będzie miękki.
Z czym podać krem z pora?
Krem z pora świetnie smakuje z grzankami, pestkami dyni, słonecznika lub z grzanką. Krem z pora można też podać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.


Przepis na zupę porową z serkiem topionym
Ile kalorii ma porcja zupy porowej z serkiem?
Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje zopy. Jedna porcja ma:
- kalorie – 204 kcal
- węglowodany – 10,1 g
- białko – 7,1 g
- tłuszcze – 15,4 g
składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 pory
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 180 g serka topionego
- sól
- pieprz
- szczypiorek
przygotowanie
- Pory oczyść i pokrój w plasterki, cebulę obierz i posiekaj w kostkę.
- Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę z porem, aż zmiękną i lekko się zeszklą.
- Wlej bulion warzywny, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 15–20 minut, aż por będzie miękki.
- Po 15-20 minutach dodaj serek topiony i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Całość zblenduj na gładką, kremową zupę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dodaj też posiekany szczypiorek.
Zobacz również inne przepisy na proste zupy
- zupa marchewkowa z soczewicą
- zupa z mieszanki chińskiej
- prosty kapuśniak
- zupa krem z soczewicy
- zupa kalafiorowa z fasolką i papryką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: