Zupa pomidorowa z passaty to zupa, którą najczęściej przygotowuję. Nie tylko jest szybka w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna! Poniższy przepis to zupa pomidorowa bez śmietany.
Jak zrobić zupę pomidorową z passaty?
Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebujesz passaty pomidorowej (kupisz ją w sklepie, możesz też przygotować passatę samemu). Zupę możesz ugotować zarówno na bulionie warzywnym, jak i na wodzie. Kluczem w zupie pomidorowej z passaty jest odpowiednie jej doprawienie, a także użycie sprawdzonej, dobrej jakości passaty. Gotową zupę możesz podać z makaronem lub z ryżem.

Zupa pomidorowa z passaty – przepis

składniki
- 1 l bulionu warzywnego lub wody (na bulionie zupa będzie miała bardziej wyrazisty smak)
- 700 g passaty pomidorowej
- 50-80 g marchewki (surowej lub z bulionu)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka natki pietruszki (suszonej lub świeżej)
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Dodatkowo ulubiony makaron lub ryż.
przygotowanie
- W garnku umieść bulion warzywny (lub wodę), passatę pomidorową oraz pokrojoną w małą kostkę lub startą na dużych oczkach tarki marchewkę. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i dodaj przyprawy.
- Zupę gotuj przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie zupę spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i/lub pieprzem.
Sprawdź inne przepisy na zupy – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem



