Zupa pomidorowa z passaty to zupa, którą najczęściej przygotowuję. Nie tylko jest szybka w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna! Pomidorówka z passaty to idealne rozwiązanie na codzienny obiad – prosty skład, minimum pracy i maksimum smaku. Dzięki dodatkowi marchewki i aromatycznych przypraw zupa zyskuje głębię. Sprawdź, jak w kilka chwil przygotować najlepszą zupę z passaty!
Spis treści
Jak zrobić zupę pomidorową z passaty?
Do przygotowania zupy pomidorowej potrzebujesz passaty pomidorowej (kupisz ją w sklepie, możesz też przygotować passatę samemu). Zupę możesz ugotować zarówno na bulionie warzywnym, jak i na wodzie. Kluczem w zupie pomidorowej z passaty jest odpowiednie jej doprawienie, a także użycie sprawdzonej, dobrej jakości passaty.
Z czym podać domową pomidorówkę z passaty?
Zupę pomidorową możesz podać zarówno z ulubionym makaronem (najlepiej będzie smakować z nitkami lub świderkami) lub z ryżem. Świetnie będzie smakować z kleksem śmietany i z natką pietruszki.
Jak przechowywać zupę pomidorową?
Gotową zupę pomidorową po wystudzeniu przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. W ten sposób możesz zupę przechowywać do 2-3 dni. Jeśli gorącą zupę pomidorową przelejesz do czystego, wyparzonego słoika i od razu szczelnie zakręcisz, może wytrzymać w lodówce nawet do tygodnia. Zupę pomidorową możesz również zamrozić.

Zupa pomidorowa z passaty – przepis
Ile kalorii ma porcja zupy pomidorowej z passaty na bulionie warzywnym?
Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje zupy pomidorowej. Jedna porcja ma (nie licząc makaronu, czy ryżu):
- kalorie – 305 kcal
- węglowodany – 58,5 g
- białko – 4,3 g
- tłuszcze – 5,8 g
Sprawdź inne przepisy na zupy
- zupa fasolowa wegetariańska
- zupa z mieszanki chińskiej
- zupa pieczarkowa z makaronem
- zupa z fasoli szparagowej z kurkami
- zupa krem z pieczonej papryki
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Kasza gryczana z pieczarkami (prosty przepis)
- Rolada Białe Kinder Bueno
- Deser z winogronami z kremem
- Zupy na kolację – 10 najpyszniejszych przepisów!
- Czekoladowy deser z chałwą



