Strona główna PrzepisyRodzaj daniaZupyZupa marchewkowa z soczewicą

Zupa marchewkowa z soczewicą

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Zupa marchewkowa z soczewicą

Prosta, syta i przepyszna zupa marchewkowa z soczewicą. Dodatek aromatycznego kuminu sprawia, że zupa przepięknie pachnie i w połączeniu z imbirem i kurkumą dodaje orientalnego smaku. To zupa, które sprawdzi się na każdą porę dnia!

Czym doprawić zupę marchewkową?

Zupę marchewkową polecam doprawić imbirem, kminem rzymskim (kuminem), kurkumą, solą i pieprzem. Możesz również dodać czosnek, gałkę muszkatołową, kolendrę, a także odrobinę soku z pomarańczy. Do zupy marchewkowej można też dodać mleczko kokosowe.

Jak długo gotować zupę z marchewki?

Zupę z marchewką i czerwoną soczewicą należy gotować 20-25 minut. Po 20 minutach sprawdź, czy marchewka i soczewicą są ugotowane.

Z czym podać zupę krem z marchewki i soczewicy?

Marchewkową zupę krem z soczewicą można podać z ziarnami słonecznika lub grzankami, czy groszkiem ptysiowym. Świetnie sprawdzi się też kleks śmietany.

Czy zupę krem można zamrozić?

Tak, każdą zupę krem można zamrozić. Całkowicie wystudzoną zupę należy przełożyć do zamykanych pojemników lub specjalnych woreczków strunowych do mrożenia zupy. Zupę można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.



Przepis – zupa marchewkowa z soczewicą

Ile kalorii ma porcja zupy marchewkowej?

Z podanych proporcji otrzymasz 3 porcje zupy krem. Jedna porcja zupy z marchewki i czerwonej soczewicy ma:

  • kalorie – 253 kcal
  • węglowodany – 34,6 g
  • białko – 10,7 g
  • tłuszcze – 8,6 g
Zupa marchewkowa z soczewicą

Zupa marchewkowa z czerwoną soczewicą

Drukuj
Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 7 głos/y )

składniki

  • 1 l bulionu (użyłam bulionu warzywnego)
  • 500 g marchewki
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy

przygotowanie

  1. Marchewkę pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła klarowanego (możesz też użyć oliwy). Dodaj pokrojoną marchewkę i podsmaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj pół łyżeczki mielonego imbiru, pół łyżeczki kminu rzymskiego i 1/3 łyżeczki kurkumy. Wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez minutę.
  3. Następnie wszystko przełóż do garnka. Dodaj litr bulionu i 100 g czerwonej soczewicy, zamieszaj.
  4. Całość gotuj przez około 20 minut (do miękkości marchewki i soczewicy). W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
  5. Po ugotowaniu zupę zblenduj na gładki krem. W razie potrzeby dopraw.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na zupy krem


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.