Zupa krem z ziemniaka z chipsami z mozzarelli! Pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Chipsy z mozzarelli świetnie dopełniają smak zupy, a także urozmaicają jej konsystencję.
Jak zrobić ziemniaczaną zupę krem z marchewką i mozzarellą?
Przygotowanie zupy rozpoczynamy od podsmażenia marchewki, cebuli i pora na oliwie. Następnie warzywa zalewamy bulionem i dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy do miękkości i przyprawiamy, a w międzyczasie w piekarniku przygotowujemy chipsy z sera mozzarella. Ugotowaną zupę blendujemy.
Zupa krem z ziemniaka – prosty przepis
składniki
- 400 g ziemniaków
- 800 ml bulionu
- 1 cebula
- 80 g pora
- 80 g marchewki
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 60 g sera mozzarelli (żółtej)
przygotowanie
- Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę, pokrojonego pora oraz startą na dużych oczkach tarki marchewkę.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Całość gotuj aż ziemniaki będą miękkie – około 25 minut. W międzyczasie zupę dopraw solą i pieprzem. Możesz również dodać ulubione zioła.
- Kiedy zupa się gotuje, mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki, wysyp na papier do pieczenia i wyrównaj. Papier do pieczenia z mozzarellą włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na około 15 minut. Ser powinien stopić się, a następnie delikatnie zarumienić. Upieczony ser odstaw do wystudzenia aby stał się chrupiący, a następnie połam na mniejsze kawałki.
- Ugotowaną zupę zblenduj. Podaj z chipsami z mozzarelli.
Sprawdź inne przepisy na zupy – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- Zaproś do swojego ogrodu letnie odmiany jabłoni