Jesienią bardzo lubię robić zupy – świetnie rozgrzewają, są szybkie i pożywne. Zupa z soczewicy jest jedną z moich ulubionych. Najczęściej gości u mnie w wersji z pomidorami, a tym razem przygotowałam krem z czerwonej oraz zielonej soczewicy z pysznymi czosnkowymi grzankami. Zapraszam! 🙂
składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- gotowane warzywa z bulionu (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/3 pora)
- 100 g zielonej soczewicy
- 150 g czerwonej soczewicy
- sól, pieprz
Grzanki:
- chleb (4 kromki)
- oliwa (2 – 3 łyżki)
- czosnek granulowany (1 łyżeczka)
- papryka mielona (1/2 łyżeczki)
przygotowanie
- Bulion razem z warzywami podgrzewaj do momentu zagotowania. Następnie dodaj zieloną oraz czerwoną soczewicę i całość gotuj na małym ogniu przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie całość zblenduj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę gotuj na małym ogniu jeszcze przez 5 – 10 minut.
- W międzyczasie chleb pokrój w kostkę i rozłóż na blaszce do pieczenia. Polej oliwą, posyp czosnkiem granulowanym oraz mieloną papryką i piecz 10 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Zupę podaj z grzankami oraz natką pietruszki.
Sprawdź inne przepisy na zupy – kliknij tutaj.