Ta lekka, ale sycąca zupa krem z brokułów z ziemniakami to pyszny posiłek na każdą porę dnia! Zupa, dzięki imbirowi ma wyrazisty i świeży smak. Jest bardzo łatwa do przygotowania i gotowa w niecałe pół godziny.
Spis treści:
Jak doprawić zupę brokułową z ziemniakami?
Zupę z brokułów i ziemniaków warto doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, a także świeżym imbirem. Dodatek imbiru sprawia, że zupa jest delikatnie ostra i przyjemnie świeża w smaku.
Ile czasu gotować zupę z brokułów z ziemniakami?
Zupę należy gotować do miękkości warzyw – czyli 20-25 minut.
Czy zupę krem można zamrozić?
Tak, zupę krem po wystudzeniu można zamrozić. Najlepiej zamrozić ją w porcjach – np. w słoikach lub w specjalnych pojemnikach, czy woreczkach do mrożenia zup. Pamiętaj jednak, aby zostawić wolne minimum 2 cm od góry, ponieważ zupa po zamrożeniu zwiększy swoją objętość.

Przepis – zupa krem z brokułów z ziemniakami
Ile kalorii ma porcja zupy brokułowej z ziemniakami?
Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje zupy. Jedna porcja zupy krem z brokułów z ziemniakami ma:
- kalorie – 388 kcal
- węglowodany – 65,5 g
- białko – 5,4 g
- tłuszcze – 12,4 g
składniki
- 1 l bulionu (użyłam bulionu warzywnego)
- 500 g brokułów
- 3 ziemniaki (około 350 g przed obraniem)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 g korzenia imbiru (świeżego) - czyli około 3-4 cm
- 3 łyżki oliwy lub masła
- sól, pieprz
przygotowanie
- Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie delikatnie podsmaż na oliwie lub maśle. Następnie przełóż do garnka. Dodaj litr bulionu, a także obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz różyczki brokuła. Dodaj też obrany i starty na tarce korzeń imbiru.
- Całość gotuj około 25 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
- Kiedy warzywa będą miękkie, zupę blendujemy na gładki krem. Po zblendowaniu zupę możesz jeszcze doprawić do smaku.
Zobacz również inne przepisy na proste zupy krem
- kukurydziana zupa z serkiem topionym
- porowa zupa krem
- zupa krem z zielonego groszku
- zupa krem z soczewicy
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

