Strona główna Przepisy kulinarneZupa krem z brokułów z ziemniakami

Zupa krem z brokułów z ziemniakami

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Zupa krem z brokułów z ziemniakami

Ta lekka, ale sycąca zupa krem z brokułów z ziemniakami to pyszny posiłek na każdą porę dnia! Zupa, dzięki imbirowi ma wyrazisty i świeży smak. Jest bardzo łatwa do przygotowania i gotowa w niecałe pół godziny.

Jak doprawić zupę brokułową z ziemniakami?

Zupę z brokułów i ziemniaków warto doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, a także świeżym imbirem. Dodatek imbiru sprawia, że zupa jest delikatnie ostra i przyjemnie świeża w smaku.

Ile czasu gotować zupę z brokułów z ziemniakami?

Zupę należy gotować do miękkości warzyw – czyli 20-25 minut.

Czy zupę krem można zamrozić?

Tak, zupę krem po wystudzeniu można zamrozić. Najlepiej zamrozić ją w porcjach – np. w słoikach lub w specjalnych pojemnikach, czy woreczkach do mrożenia zup. Pamiętaj jednak, aby zostawić wolne minimum 2 cm od góry, ponieważ zupa po zamrożeniu zwiększy swoją objętość.



Przepis – zupa krem z brokułów z ziemniakami

Ile kalorii ma porcja zupy brokułowej z ziemniakami?

Z podanych proporcji otrzymasz 4 porcje zupy. Jedna porcja zupy krem z brokułów z ziemniakami ma:

  • kalorie – 388 kcal
  • węglowodany – 65,5 g
  • białko – 5,4 g
  • tłuszcze – 12,4 g
Zupa krem z brokułów z ziemniakami

Zupa krem z brokułów z ziemniakami

Drukuj
Proporcje na: 3-4 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 6 głos/y )

składniki

  • 1 l bulionu (użyłam bulionu warzywnego)
  • 500 g brokułów
  • 3 ziemniaki (około 350 g przed obraniem)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g korzenia imbiru (świeżego) - czyli około 3-4 cm
  • 3 łyżki oliwy lub masła
  • sól, pieprz

przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekaj, a następnie delikatnie podsmaż na oliwie lub maśle. Następnie przełóż do garnka. Dodaj litr bulionu, a także obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz różyczki brokuła. Dodaj też obrany i starty na tarce korzeń imbiru.
  2. Całość gotuj około 25 minut (do miękkości warzyw). W międzyczasie dopraw solą i pieprzem.
  3. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę blendujemy na gładki krem. Po zblendowaniu zupę możesz jeszcze doprawić do smaku.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na proste zupy krem


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.