Zupa chrzanowa najczęściej kojarzy nam się z Wielkanocą, jako tradycyjne polskie danie, jednak jest to smaczna zupa również na co dzień.
Jak zrobić zupę chrzanową?
Zupa z chrzanem to bardzo prosty przepis – w mojej wersji przygotujesz ją z bulionu warzywnego, do którego dodajemy ziemniaki, a następnie tarty chrzan, mleczko kokosowe oraz przyprawy. Do zupy możesz dodać również gotowane jajko.
Zupa chrzanowa z ziemniakami – przepis krok po kroku

składniki
- 2 l bulionu warzywnego (woda, marchew, pietruszka, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie – całość gotować 30 minut i odstawić na noc)
- 600 g ziemniaków
- 300 g tartego chrzanu
- 35 g mleczka kokosowego (twardej części)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka koperku
- sól
- pieprz
przygotowanie
- Ziemniaki obrać i pokroić w równą kostkę.
- Bulion warzywny zagotować, a następnie dodać do niego pokrojone ziemniaki. Gotować 20 minut.
- Chrzan i mleczko kokosowe wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i całość dodać do garnka. Wymieszać i dodać majeranek oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
porady
Jeśli nie przepadasz za smakiem mleczka kokosowego, możesz zamienić je na śmietankę (np. sojową). Dodatkowo do zupy możesz dodać gotowane jajko.
Sprawdź inne przepisy na wielkanocne przepisy – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem


