Przepis na prostą i pyszną zupę krem. Ta zupa cebulowa z soczewicą jest niezwykle aromatyczne, a dzięki dodatkowi czerwonej soczewicy posiada również porcję wartościowego białka.
Zupa cebulowa z czerwoną soczewicą doskonale sprawdzi się jako lekki posiłek na obiad czy kolację, a także jako eleganckie danie na specjalne okazje. Polecam podać ją z grzankami czosnkowymi, które urozmaicą konsystencję i dodadzą całości jeszcze więcej smaku.
Sprawdź również inne pomysły na proste zupy:
PRZEPIS – ZUPA CEBULOWA Z SOCZEWICĄ
składniki
Składniki na zupę cebulową z czerwoną soczewicą:
- 1 l bulionu (użyłam bulionu warzywnego)
- około 300 g cebuli (waga przed obraniem)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
- 70 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
przygotowanie
Jak zrobić zupę cebulową z soczewicą?
- Obraną cebulę pokrój w piórka. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej rzepakowy i zeszklij na nim pokrojoną cebulę i przetarty czosnek.
- W międzyczasie bulion zagotuj. Do gotującego się bulionu dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem, czerwoną soczewicę, tymianek i majeranek. Całość gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie zupę zblenduj na krem i w razie potrzeby dopraw solą i/lub pieprzem.
- Jeśli lubisz kwaśne zupy, do gotowej zupy cebulowej z soczewicą możesz dodać odrobinę octu.
- Zupę polecam podać z grzankami czosnkowymi.
Zobacz inne przepisy na dania z cebulą: