Przepis na młode ziemniaki pieczone z parmezanem to doskonała propozycja dla miłośników kremowych i aromatycznych ziemniaków! Ziemniaki są zapiekane z dodatkiem mleka – ta prosta technika pieczenia sprawia, że ziemniaki stają się niezwykle delikatne, jednocześnie zyskując wyjątkowy smak. To danie idealnie sprawdzi się jako dodatek do głównego dania lub samodzielna przekąska.
Jak przygotować młode pieczone ziemniaki?
Młode ziemniaki należy umyć, obgotować przez 15 minut, a następnie przekroić na połówki i umieścić w formie do pieczenia. Do ziemniaków wlewa się mleko, polewa oliwą, posypuje solą i piecze przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie posypuje się je startym parmezanem i koperkiem i piecze jeszcze przez 10 minut bez przykrycia.
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na pieczone ziemniaki:
PRZEPIS – ziemniaki pieczone z parmezanem
składniki
- 500 g młodych ziemniaków
- 10 g oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml mleka
- 40 g startego parmezanu
- 2 łyżki koperku
przygotowanie
- Ziemniaki umyj, po czym obgotuj przez 15 minut.
- Następnie pokrój na połówki i umieść w formie do pieczenia. Do ziemniaków wlej mleko, wierzch ziemniaków polej oliwą i posyp solą. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz 30 minut. Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są miękkie – jeśli jeszcze będą twarde, wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, odkryj je i posyp startym parmezanem oraz koperkiem. Piecz jeszcze 10 minut bez przykrycia.
- Tak przygotowane ziemniaki możesz podać z sałatką lub jako dodatek do głównego dania.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Wegańskie gofry na mleku sojowym
- 20 przepisów na szybkie i tanie sałatki wielkanocne
- Kruche ciastka na Wielkanoc z kremem ananasowym
- Co zrobić żeby sernik nie opadł?
- Co dodać do kawy, by stała się zdrowsza? 5 nietypowych składników
- Co to jest mazurek (ciasto)?