Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce to pomysł idealny zarówno na codzienny obiad, jak i imprezę. Ziemniaki wyśmienicie smakują podane ze świeżą sałatką. Na pewno tym daniem zaskoczycie swoich domowników i znajomych!
Przepis na ziemniaki pieczone w panierce
składniki
- ziemniaki
- bułka tarta + przyprawa do kurczaka lub gotowa panierka
- natka pietruszki
- olej
przygotowanie
- Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj je przez 15 minut. Po tym czasie odcedź.
- W międzyczasie przygotuj panierkę. Bułkę tartą wymieszaj z przyprawą do kurczaka i posiekaną natką pietruszki. Ilość przyprawy oraz jej rodzaj zależy od Ciebie, ale pamiętaj, aby panierka była dość słona 😉 Możesz też użyć gotowej panierki do kurczaka.
- Kiedy ziemniaki lekko ostygną, każdy kawałek zamocz w letniej wodzie, a następnie obtocz w przygotowanej panierce.
- Ziemniaki ułóż na blasze i skrop olejem. Piecz 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
- Gotowe ziemniaki podawaj z sałatką lub innymi dodatkami.
Sprawdź inne przepisy na dania główne.
4 komentarze
Fajny przepis język mi ucieka, ale może można na patelnię ??!!!
Dzięki za komentarz! Niestety odradzam Ci przygotowanie tych ziemniaków na patelni, bo może być problem z panierką – może odpadać od ziemniaków 🙁
Wypróbowane! Wyszło
Super