Wegańskie słodkości z użyciem jeżyn, polane czekoladą i lukrem. Mowa o drożdżówkach, które mogą rywalizować z cynamon rolls.
Mówiąc serio i bez jaj… (dosłownie bez jaj, bo swój piękny, żółty kolor drożdżówki zawdzięczają kurkumie) musisz spróbować!

składniki
- 350 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 90 ml oleju
- kurkuma
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 – 350 g jeżyn + 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru
- gorzka czekolada
- lukier: cukier puder + sok z cytryny
przygotowanie
- Do miski daj mąkę, suche drożdże, proszek do pieczenia, ciepłe mleko roślinne, cukier, olej, szczyptę soli, cukier waniliowy. Dodaj też trochę kurkumy (tak, aby uzyskać pożądany kolor). Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie wyrabiaj 10 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ponownie krótko wyrób ciasto i rozwałkuj na kształt prostokąta ok. 40 x 30 cm, o grubości ok. 1 centymetra. Ciasto posyp mąką ziemniaczaną, a następnie rozłóż jeżyny. Posyp je cukrem (jeśli jeżyny są odpowiednio słodkie, nie musisz używać cukru). Ciasto zwiń wzdłuż w rulon (jak roladę). Następnie powstały rulon lekko dociśnij i pokrój na 7 – 8 części. Ułóż je na formie do pieczenia (najlepiej tortownicy) w 2 – centymetrowych odstępach. Całość przykryj i odstaw na 20 minut.
- Wyrośnięte drożdżówki włóż na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu i przestudzeniu wierzch polej roztopioną gorzką czekoladą (lub polewą) i/lub lukrem (przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny).
Sprawdź inne przepisy na śniadania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
