Ta prosta i sycąca zapiekanka ziemniaczana bez mięsa będzie świetną opcją zarówno na obiad, jak i na kolację na ciepło. Ziemniaki, szpinak i ser feta, a to wszystko zapieczone w sosie śmietanowo-jajecznym – koniecznie sprawdź ten przepis!
Spis treści:
Jak długo gotować ziemniaki do zapiekanki?
Przed przygotowaniem zapiekanki, ziemniaki należy ugotować przez około 15 minut. Czyli tak, aby były dość miękkie, ale aby się nie rozpadały.
Czy zamiast sera feta można użyć innego sera?
Tak, zamiast sera feta do zapiekanki możesz użyć sera koziego lub mozzarelli. Ser feta nadaje zapiekance charakterystyczny smak, jednak ser kozi lub mozzarella również będą dobrym wyborem.


Przepis – zapiekanka ziemniaczana bez mięsa
Ile kalorii ma porcja zapiekanki ziemniaczanej ze szpinakiem i serem feta?
Z podanych proporcji otrzymasz 2 porcje zapiekanki ziemniaczanej. Jedna porcja tej zapiekanki ma:
- kalorie – 504 kcal
- węglowodany – 44,5 g
- białko – 22,6 g
- tłuszcze – 26,7 g
Zobacz również inne przepisy z ziemniakami:
- kopytka z bryndzą
- babka ziemniaczana z tofu
- kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami
- ziemniaki pieczone z parmezanem
- pierogi z ziemniakami, kurkami i oscypkiem
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
