Ten przepis na zapiekane rożki z tortilli to pomysł na prostą przekąskę z kilku składników. To doskonały wybór zarówno na imprezę, przekąskę na wieczór, a także na szybki obiad bez mięsa.
Spis treści:
Jakie składniki można dodać do rożków z tortilli?
Oprócz pieczarek, sera mozzarella i cebuli, do rożków z tortilli możesz dodać również inne składniki. Świetnie sprawdzą się warzywa jak papryka, szpinak, cukinia, pomidory, czy por. Możesz również zamienić ser mozzarella na inny – dobrym wyborem będzie cheddar lub gouda. Dodatkowo, farsz możesz doprawić ulubionymi przyprawami, czy ziołami.
Czy rożki z tortilli można przygotować wcześniej?
Tak, rożki z tortilli z pieczarkami i mozzarellą możesz przygotować wcześniej i przechować je w lodówce. Tuż przed podaniem rożki należy zapiec w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Przepis na zapiekane rożki z tortilli z mozzarellą i pieczarkami
składniki
- 3 placki tortilli
- 300 g pieczarek (najlepiej małych)
- 1 łyżka masła
- 150 g sera mozzarella
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
przygotowanie
- Pieczarki umyj i obierz, a następnie pokrój na połówki lub ćwiartki.
- Tak przygotowane pieczarki wyłóż na patelnię. Dodaj łyżkę masła i podsmaż. Odstaw do wystudzenia.
- Do wystudzonych pieczarek dodaj 150 g startego na tarce (na dużych oczkach) sera mozzarella. Dodaj też drobno pokrojoną cebulę. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Placki tortilli pokrój na ćwiartki.
- Na każdy z kawałków tortilli nałóż 1-2 łyżki pieczarek z serem, po czym zawiń jak rożek i ułóż na blasze lub w naczyniu do zapiekania (miejscem zawijania do dołu, aby się nie rozwijały).
- Gotowe rożki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 15 minut (do zarumienienia).
- Upieczone rożki podawaj z ulubionym sosem.
Zobacz również inne przepisy z pieczarkami
- zapiekanki z pieczarkami
- sałatka z pieczarkami i jajkiem
- pieczarki pieczone w marynacie
- jajka faszerowane pieczarkami
- pasta z pieczarek i słonecznika do chleba
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

