Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPrzekąskiZapiekane rożki z tortilli z pieczarkami – PRZEPIS

Zapiekane rożki z tortilli z pieczarkami – PRZEPIS

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Zapiekane rożki z tortilli z pieczarkami

Ten przepis na zapiekane rożki z tortilli to pomysł na prostą przekąskę z kilku składników. To doskonały wybór zarówno na imprezę, przekąskę na wieczór, a także na szybki obiad bez mięsa.

Jakie składniki można dodać do rożków z tortilli?

Oprócz pieczarek, sera mozzarella i cebuli, do rożków z tortilli możesz dodać również inne składniki. Świetnie sprawdzą się warzywa jak papryka, szpinak, cukinia, pomidory, czy por. Możesz również zamienić ser mozzarella na inny – dobrym wyborem będzie cheddar lub gouda. Dodatkowo, farsz możesz doprawić ulubionymi przyprawami, czy ziołami.

Czy rożki z tortilli można przygotować wcześniej?

Tak, rożki z tortilli z pieczarkami i mozzarellą możesz przygotować wcześniej i przechować je w lodówce. Tuż przed podaniem rożki należy zapiec w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.



Przepis na zapiekane rożki z tortilli z mozzarellą i pieczarkami

Zapiekane rożki z tortilli z pieczarkami

Zapiekane rożki z tortilli z pieczarkami i mozzarellą

Drukuj
Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 7 głos/y )

składniki

  • 3 placki tortilli
  • 300 g pieczarek (najlepiej małych)
  • 1 łyżka masła
  • 150 g sera mozzarella
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz

przygotowanie

  1. Pieczarki umyj i obierz, a następnie pokrój na połówki lub ćwiartki.
  2. Tak przygotowane pieczarki wyłóż na patelnię. Dodaj łyżkę masła i podsmaż. Odstaw do wystudzenia.
  3. Do wystudzonych pieczarek dodaj 150 g startego na tarce (na dużych oczkach) sera mozzarella. Dodaj też drobno pokrojoną cebulę. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  4. Placki tortilli pokrój na ćwiartki.
  5. Na każdy z kawałków tortilli nałóż 1-2 łyżki pieczarek z serem, po czym zawiń jak rożek i ułóż na blasze lub w naczyniu do zapiekania (miejscem zawijania do dołu, aby się nie rozwijały).
  6. Gotowe rożki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 15 minut (do zarumienienia).
  7. Upieczone rożki podawaj z ulubionym sosem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy z pieczarkami


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.