Catering dietetyczny Dietering od kilkunastu lat oferuje wysoką jakość, różnorodność posiłków oraz dba o zdrowe żywienie. Porozmawiałam z przedstawicielami firmy Dietering, aby lepiej poznać ideę tego cateringu oraz dowiedzieć się, co sprawia, że wyróżnia się na tle konkurencji.
W rozmowie uczestniczyli:
- Jarosław Gołyźniak – technik technologii żywienia zbiorowego, właściciel Dietering,
- Joanna Zych – dyplomowana dietetyczka, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki,
- Katarzyna Kościsz – specjalistka ds. dietetyki, suplementacji i szkoleniowiec.
Wspólnie przedstawili kulisy działania oraz unikalność firmy Dietering w świecie diet pudełkowych.
Zapraszam Cię do przeczytania tego inspirującego wywiadu! Zachęcam również do poniższego artykułu, w którym znajdziesz opis diet dostępnych w ofercie cateringu Dietering. Przyjrzałam się w nim również opiniom o posiłkach:
Catering dietetyczny Dietering od kuchni – WYWIAD
Jaki atut najczęściej chwalą klienci cateringu Dietering?
Odpowiedź: Różnorodność posiłków – praktycznie każdego dnia dostajemy opinie zdziwionych pozytywnie klientów – “jem u Was od ponad roku i na palcach jednej ręki wymieniłabym dania, które powtórzyły się w tym czasie”. Nie jesteśmy fabryką, tylko rzemieślniczym cateringiem, który dba o zachowanie różnorodności. Drugim atutem jest jakość oferowanych posiłków, wszystko jest świeże i aromatyczne. Na poście warzywno-owocowym dodatkowym atutem są kiszonki i zakwas buraczany, który jest bardzo dobry.
Czy catering dietetyczny Dietering można określić jako tani, średni, czy drogi?
Odpowiedź: Stosunek jakości do ceny nasi Klienci oceniają 5/5. Jest to catering premium, ze względu na oferowany rodzaj posiłków, jakość serwowanych dań oraz gwarantowaną świeżość i ekologiczne pochodzenie produktów. Lepiej dołożyć 1 zł do posiłku i mieć pewność, że „nie będziemy świecić w nocy”.
Czy osoba mieszkająca daleko od wielkiego miasta może liczyć na dostawę Waszego cateringu?
Odpowiedź: Dostarczymy posiłki w każde miejsce w Polsce. To pytanie rzeczywiście jest trafne, bo nie jest to standardem.
Czy dużą wagę przykładacie do wyglądu potraw?
Odpowiedź: Wygląd potraw i ich estetyka to zdecydowanie ważna sprawa. Pozytywne opinie w tej kategorii od naszych Klientów są bardzo satysfakcjonujące. To spore wyzwanie, by posiłki cateringowe, czyli dietetyczne wyglądały przyciągająco, ale według opinii spełniamy to wyzwanie. W pierwszej kolejności „jemy oczami” dlatego to jak danie wygląda jest bardzo ważne, dlatego każdy posiłek przygotowujemy tak aby cieszył nie tylko żołądek ale również oczy.
To, co dla jednych jest ostre, dla innych jest mdłe – jak dogadzacie wszystkim pod kątem doprawienia potraw?
Odpowiedź: To prawda, w kwestii doprawienia często miligramy decydują o tym, czy danie wpasuje się w kubki smakowe. Gotujemy i doprawiamy, tak jak w naszym domu. Wiemy, że są osoby starsze i dzieci, które mogą nie przepadać za ostrym czy kwaśnym, dlatego staramy się znaleźć „złoty środek” aby nasze smaki odpowiadały większości. Na szczęście opinie potwierdzają, że dajemy radę.
Gdzie kupujecie produkty, które wykorzystujecie w posiłkach?
Odpowiedź: Głównie korzystamy ze sprawdzonych, lokalnych dostawców – zwłaszcza, jeśli chodzi o produkty jak warzywa, owoce, mąki. Niektóre warzywa hodujemy sami. Ogólnie, mamy podejście, że wszystko, co tylko możemy robimy sami – dla przykładu pieczywo i przetwory, które na co dzień spotyka się w naszym cateringu są robione w pełni przez nas. To daje nam kontrolę nad każdym składnikiem i sposobem przygotowania od podstaw. Każda najlepsza restauracja świata nagradzana gwiazdkami Michelin mówi zgodnie – wiedz, kto jest dostawcą Twoich produktów i w jaki sposób je uprawia. I właśnie tak też robimy. Mimo skali działania kontrolujemy sposób powstawania wszystkich składników, z których
korzystamy.
Jesteście na rynku ponad 13 lat. Czy doświadczenie daje Wam dużą przewagę nad konkurencją?
Odpowiedź: Doświadczenie to oczywiście bardzo ważna sprawa. Natomiast nie można popadać w samozachwyt, bo 13 lat temu jadło się inaczej, 5 lat temu jadło się inaczej, a dziś je się jeszcze inaczej. Technika i nauka idą do przodu, co za tym idzie normy zdrowotne też ulegają zmianom, dawniej w diecie z niskim indeksem glikemicznym było nie do pomyślenia aby jadać owocowy dżem do pieczywa, teraz jest to możliwe w połączeniu z pieczywem pełnoziarnistym. Wiemy, że dobre i zdrowe gotowanie to ciągłe zmiany, więc idziemy z duchem czasu.
Kto powinien skorzystać z konsultacji z Waszym dietetykiem, zanim wybierze dietę?
Odpowiedź: Każda osoba jest inna i w zależności od trybu życia i aktywności, które na co dzień wykonuje, powinna jeść inaczej. Dlatego polecamy każdemu konsultację z naszym dietetykiem, co pozwoli na bardzo szczegółowe indywidualne podejście do wyboru diety.
Jak wygląda przygotowanie posiłków w Dieteringu? Ile osób lub działów bierze udział w tym procesie?
Odpowiedź: Przygotowywanie posiłków zaczyna się od działu zaopatrzenia, który zamawia i kontroluje jakość produktów. Kuchnia gotuje i piecze, dział soków przygotowuje koktajle i wyciska soki, a gotowe posiłki przekładane i zgrzewane w pudełkach są w dziale pakowania. Zanim wszystko trafi do Klienta, przechowywane i transportowane jest w warunkach chłodniczych (transport samochodami z chłodniami) aby wszystko zachowało świeżość i zdatność do spożycia.
Czy posiłki przygotowywane są w jednym miejscu i następnie rozwożone po całej Polsce? Czy może macie swoje kuchni w różnych miastach?
Odpowiedź: Nasz zakład produkcyjny jest w jednym miejscu. Posiłki przygotowywane są wieczorem i nocą, a następnie transportowane przez naszego partnera logistycznego na terenie całej Polski.
Dietering to również Centrum Dietetyczne – czy posiadanie takiego własnego Centrum Dietetycznego to duża przewaga dla cateringu dietetycznego?
Odpowiedź: Przewaga?! Może nie przewaga, tylko ułatwienie dla Klienta, który nie wie jaką dietę i kaloryczność wybrać. Klient może umówić się na badanie diagnostyczne z dietetykiem, a ten oprócz doboru rodzaju i kaloryczności diety, dokona analizy składu ciała, czyli ile jest tkanki tłuszczowej, mięśniowej, kostnej i wody w organizmie, zwróci uwagę na partie ciała, które wymagają pracy. Proporcje między poszczególnymi elementami są odpowiedzialne za nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Ponadto jest to duże ułatwienie dla kogoś, kto nie wie jak się zabrać do kształtowania sylwetki.
Jaka jest jedna największa zaleta diet pudełkowych?
Odpowiedź: Łatwość stosowania, co przekłada się na oszczędność czasu, wyrabianie zdrowego nawyku żywienia i jedzenie posiłków przygotowanych zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym organizmu.
Jaki jest największy mit na temat diet pudełkowych?
Odpowiedź: Mitem jest, że dieta pudełkowa jest droga. Sprawdzając koszty przygotowania zdrowego posiłku (prąd, woda, gaz, zakupy), czas poświęcony na przygotowanie jedzenia oraz zakupy, dieta pudełkowa jest tańsza. Poza tym jakość i różnorodność oferowanych dań oraz wykorzystywanych w nich składników, również wygrywa, ponieważ w domu nigdy nie jesteś w stanie wykorzystać kalafiora czy kapusty w całości bez uczucia przesytu, albo, żeby produkt się nie zepsuł.
Czy istnieje jakiś składnik, który jest zdrowy, ale przez większość nie jest lubiany, przez co nie używacie go w swoich posiłkach? Jak podchodzicie do tego problemu?
Odpowiedź: W naszych dietach stosujemy wszystkie produkty, które mają dobroczynny wpływ na organizm. Jednak w przypadku, kiedy ktoś nie preferuje jakiegoś składnika w diecie, istnieje opcja jego wykluczenia z posiłków. Wówczas dania przygotowywane są bez wykorzystania danego składnika.
Wiele kontrowersji budzi temat postu warzywno-owocowego. Jak uspokoilibyście głosy, które mówią, że taki post przyniesie więcej złego, niż dobrego?
Odpowiedź: Post warzywno-owocowy to sposób na oczyszczenie organizmu i pobudzenie systemu immunologicznego do działania. Ideą stosowania postu oczyszczającego jest obniżenie kaloryczności na czas od kilkunastu dni do kilku tygodni. Początkowym etapem oczyszczenia jest usunięcie z organizmu zgromadzonej wody, następnie organizm wykorzystuje mechanizm proteolizy i lipolizy. Wraz z wykorzystaniem starych komórek aktywowany zostaje proces regeneracji. Obserwuje się zmniejszenie obrzęków, łagodzenie lub ustępowanie stanów zapalnych.
Poniżej znajdziecie jeszcze kilka pytań “z życia wziętych” o wybór odpowiedniej diety pudełkowej:
“Pracuję 8 godzin dziennie, po pracy chcę mieć jeszcze energię na 2 godziny obowiązków w domu i 2 godziny aktywnego spędzania czasu z dziećmi. Czy Dietering ma odpowiednią dietę dla mnie, aby mieć energię na to wszystko?”
Odpowiedź: Idealnym rozwiązaniem będzie dieta standard, która zapewnia wszystkie składniki odżywcze, jakich potrzebuje Twój organizm. Kaloryczność dobierana jest zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym i aktywnością organizmu.
“Chcę schudnąć, ale ilekroć próbuję cateringów dietetycznych, to po prostu nie mam ochoty jeść tych nudnych dań, a do tego dużo podjadam. Jak to zmienić? W czym tkwi problem?”
Odpowiedź: Problem tkwi w odpowiednim dobraniu kaloryczności diety, zawsze można zacząć od większej kaloryczności aby nie podjadać, a później zmniejszyć jej kaloryczność. Łatwość stosowania diety redukującej wagę bez podjadania daje dieta ketogeniczna.
“Jeżdżę po całej Polsce i chyba żaden catering dietetyczny nie zaakceptuje 30 zmian adresów w ciągu miesiąca, a chciałbym jeść zdrowo lub chociaż “możliwie zdrowo”. Co w takiej sytuacji zrobić?”
Odpowiedź: U nas w Dieteringu można bez problemu zmieniać destynację dostaw diety, ale trzeba pamiętać o 2 dniowym wyprzedzeniu tego faktu. W naszej ofercie również posiadamy opcję dietetycznych posiłków na tzw. „wynos”, jest to zdrowy słoik, który można wziąć ze sobą na każdy wyjazd. Posiłki są gotowe do spożycia, wymagają jedynie podgrzania, można je przechowywać nawet do 40 dni, gdyż są pasteryzowane i nie posiadają żadnych konserwantów ani wzmacniaczy smaku.
Catering dietetyczny Dietering wyróżnia się na tle konkurencji dzięki swojemu unikalnemu podejściu do przygotowywania posiłków. Różnorodność dań, wysoka jakość składników oraz troska o indywidualne potrzeby Klientów to kluczowe elementy.
Bez wątpienia, Dietering to przykład, że zdrowa dieta może być smaczna, różnorodna i przystępna, niezależnie od stylu życia, czy miejsca zamieszkania. Dzięki zaangażowaniu i profesjonalizmowi zespołu Dietering, każdy klient ma szansę cieszyć się nie tylko smacznymi, ale i odpowiednio zbilansowanymi posiłkami.
Dietering – kod rabatowy -15%
Zachęcam do skorzystania z cateringu Dietering, a dodatkowo mam dla Was kod promocyjny, który daje 15% rabatu na zamówienie diety (nie dotyczy diety: testowej, lunch box oraz “zdrowy słoik”). Wybierz dietę spośród kilkunastu możliwych opcji i zamów catering tutaj – https://www.dietering.com/diety/
Artykuł powstał przy współpracy z dietering.com