Sprawdzony przepis na wytrawną tartę! To tarta z gorgonzolą, z dodatkiem pomidorów i szpinaku. Ciasto na tartę zrobiłam z dodatkiem kwaśnej śmietany, więc ma idealną konsystencję – ciasto jest kruche, ale jednocześnie miękkie.
Tartę możesz zjeść na ciepło lub na zimno – po wystudzeniu nadal jest miękka i pyszna. Przepis polecam zrobić na obiad, kolację lub wytrawne danie na imprezę, czy rodzinne spotkanie.
Jak zrobić wytrawną tartę z gorgonzolą?
Tę wytrawną tartę zrobisz w kilku prostych krokach, czyli:
- przygotuj ciasto – zarób wszystkie składniki,
- gotowym ciastem wylep formę do pieczenia,
- podpiecz spód, a w tym czasie przygotuj nadzienie z gorgonzolą,
- na podpieczony spód wyłóż krem z gorgonzolą,
- dodaj pomidorki i całość zapiecz.
Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Szklana zastawa stołowa La Rochere – polecam!
Jeśli szukasz niebanalnej i wytrzymałej szklanej zastawy, to polecam sprawdzić szkło La Rochere. Na zdjęciach przy tarcie z gorgonzolą możesz zobaczyć dwa produkty marki La Rochere ze sklepu e-kuchcikowo.pl – są to:
- Lyonnais szklanka antracyt 190 ml – idealna do wody, soków i innych zimnych napojów. Szklanka jest zgrabna, a na stole wygląda bardzo elegancko.
- Blossom miska 360 ml – rozmiar miski jest odpowiedni do serwowania surówek, przekąsek lub warzyw – ja uwielbiam podawać w niej pomidorki koktajlowe, jak na zdjęciu.


PRZEPIS NA TARTĘ Z GORGONZOLĄ

składniki
Składniki na spód do tarty z kwaśną śmietaną:
- 400 g mąki (użyłam krupczatki)
- 200 g masła
- 120 g kwaśnej śmietany (18%)
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta kurkumy (dla koloru)
Składniki na nadzienie z gorgonzolą:
- 100 g sera gorgonzola
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 jajka
- 3 garście świeżego szpinaku
- 150 g kwaśnej śmietany (18%)
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, kminek
Dodatkowo:
- 2 pomidory
przygotowanie
Jak zrobić ciasto na tartę z kwaśną śmietaną?
- Wszystkie składniki na spód do tarty powinny być schłodzone.
- Z podanych składników, czyli mąki, masła, śmietany, soli i kurkumy zarób zwarte ciasto. Gotowe ciasto włóż do zamrażarki na 15 minut. Następnie ciastem wylep spód formy oraz brzegi na wysokość 2 cm. Proporcje są odpowiednie na kwadratową formę 24×24 cm lub okrągłą formę o średnicy 27 cm.
- Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz 20 minut.
Jak zrobić nadzienie z gorgonzolą?
- W tym czasie przygotuj nadzienie – na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i podsmaż przez kilka minut. Następnie dodaj świeży szpinak, śmietanę, gorgonzolę i jajka. Całość mieszaj do połączenia się składników i rozpuszczenia gorgonzoli, cały czas podgrzewając na małym ogniu. W międzyczasie dopraw.
- Podpieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i wylej na ciasto krem z gorgonzolą.
- Na wierzchu ułóż plasterki pomidorów.
- Całość włóż do piekarnika i piecz jeszcze 15 minut na funkcji “góra”.
Tartę możesz podać na ciepło lub na zimno.
Sprawdź również inne przepisy, w których na zdjęciach króluje szkło La Rochere:
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW
- Ciasto Oreo bez pieczenia – prosty przepis
- Smak i temperatura kawy – to nie bez znaczenia, jakie filiżanki wybierzesz





Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem e-kuchcikowo.pl.