Ta wysoka kremówka z tortownicy to przepis na klasyczną kremówkę, ale wzbogaconą o dodatkową warstwę ciasta francuskiego. Dzięki temu kremówka jest wysoka, więc może posłużyć jako tort! Zobacz, jak zrobić idealną kremówkę jak z cukierni.
Jak zrobić idealny krem do kremówki?
Aby przygotować idealnie gładki krem do kremówki, najważniejsze jest dokładne mieszanie kremu podczas gotowania. Polecam użyć miksera na niskich obrotach – dzięki temu krem będzie niezwykle gładki. Dodatkowo, krem do kremówki wychodzi najlepszy, kiedy podgrzewamy go na małym ogniu.
Jak upiec ciasto francuskie do kremówki?
Ciasto francuskie do kremówki powinno być upieczone tak, aby nie miało zbyt dużych wybrzuszeń. Aby zapobiec powstawaniu wybrzuszeń, ciasto francuskie ponakłuwaj widelcem przed pieczeniem.
Jak przechowywać kremówkę, aby zachowała świeżość na długo?
Gotową kremówkę najlepiej przechowywać w lodówce, ale w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby ciasto francuskie nie zrobiło się miękkie i wilgotne. Kremówka najlepiej smakuje, kiedy jest świeża – wtedy ciasto francuskie jest chrupiące. Jednak możesz przechowywać ją w lodówce nawet do 5 dni.
Kremówka z tortownicy – przepis
Zobacz również inne pyszne przepisy na podobne ciasta:
- kremówka na krakersach (bez pieczenia)
- tradycyjny przepis na kremówkę
- kremówka bez pieczenia na paluszkach ptysiowych
- ciasto z owocami i kremem jak do kremówki