Przepis na babkę z karmelową czekoladą i polewą. Ta wilgotna babka karmelowa jest prosta w przygotowaniu i będzie idealnym wyborem na każdą okazję! Babkę możesz przygotować jako deser na co dzień, a także na przyjęcia, imprezy i święta.
Spis treści:
Czy można zrobić babkę z margaryną zamiast masła?
Tak, masło możesz zastąpić taką samą ilością margaryny. Jednak babka z masłem ma bardziej wyrazisty smak.
Jak długo piec babkę z czekoladą karmelową?
Babkę należy piec przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepszym sposobem, aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, jest wbicie drewnianego patyczka w środek ciasta. Jeśli patyczek będzie suchy, to ciasto jest upieczone. Jeśli natomiast na patyczku pozostaną ślady surowego ciasta, należy przedłużyć czas pieczenia o 5-15 minut. Pamiętaj jednak, by przez pierwsze 30 minut pieczenia nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Czy czekoladę karmelową można zamienić na inną?
Tak, babkę możesz zrobić z każdą inną czekoladą – zarówno gorzką, mleczną, jak i białą. Jednak w przypadku gorzkiej czekolady warto dodać do ciasta więcej cukru.


Przepis – wilgotna babka karmelowa
Zobacz również inne przepisy na proste ciasta
- ucierane ciasto z mrożonymi borówkami
- najszybsze ciasto na jogurcie greckim
- bezglutenowa babka
- daktylowe ciasto z nasionami chia
- proteinowy piernik z wiśniami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



