Wielkanoc zbliża się bardzo szybko, a Ty znowu nie masz pomysłów na wypieki? Chcesz zrobić coś z odpowiednim klimatem, ale nie posiadasz formy na babkę? Mam na to rozwiązanie!
Małe babeczki możesz zrobić w bardzo prosty sposób – wystarczy, że masz formę na muffinki. Kiedy odwrócisz gotowe muffinki, polejesz je czekoladą i ozdobisz rodzynkami otrzymasz… tak – wielkanocne babeczki!
W ubiegłym roku pokazałam Wam przepis na bezglutenowe babeczki sezamowe, tym razem są one również wegańskie. Zapraszam Cię na wielkanocne babeczki marmurkowe! 🙂
Tutaj link do babeczek sezamowych: https://viagusto.pl/sezamowe-babeczki-przepis-na-wielkanoc/

składniki
- 200 g mąki (1 szklanka) użyłam bezglutenowej mieszanki, może też być to np. mąka pszenna, orkiszowa
- 50 g cukru (1/3 szklanki) użyłam brązowego
- 125 ml mleka roślinnego (1/2 szklanki) u mnie mleko ryżowe
- 50 ml oleju (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowy
- 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka kakao
- 100 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka oleju kokosowego
- rodzynki
przygotowanie
- Do miski daj mąkę, cukier, mleko, olej, proszek do pieczenia i sok z cytryny.
- Siemię lniane zmiel (możesz też użyć mielonego) i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj do reszty składników.
- Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Podziel ją na dwie części i do jednej dodaj kakao.
- Masę wyłóż do foremek na muffinki. Na spód daj jasną część, a na nią ciemną. Muffinki piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Kiedy muffinki ostygną wyciągnij je z papilotek i odwróć – dzięki temu przyjmą kształt małych wielkanocnych babeczek. Jeśli muffinki zbyt wyrosną utnij nożem wierzch tak, aby mogły prosto stać 🙂
- Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Dodaj do niej olej kokosowy i wymieszaj. Kiedy czekolada lekko stężeje polej nią babeczki. Na wierzch daj kilka rodzynek. Zostaw do zastygnięcia czekolady.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
