Sosy potrafią świetnie dopełnić danie, a także być jednym z głównych składników – tak, jak sos gulaszowy. Mam dla Was przepis na wegetariański sos gulaszowy z pieczarkami, ciecierzycą i warzywami. Smakuje bardzo dobrze, idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, a także do placków ziemniaczanych i wielu innych dań!
W daniach wegetariańskich bardzo ważną rolę odgrywają przyprawy i zioła – to głównie dzięki nim uzyskujemy smaki znane nam z mięsnych dań. Tak więc i w tym sosie gulaszowym najważniejsze są przyprawy.
Uwielbiam w kuchni mieć do dyspozycji spory zapas przypraw, co również polecam Wam 🙂 Od kilku miesięcy korzystam z przypraw ze sklepu ymt24.pl. Są to sprawdzone, dobrej jakości produkty, które wystarczają na bardzooo długo!
Link do wszystkich przypraw: https://ymt24.pl/przyprawy

składniki
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej)
- 200 g warzyw (możesz użyć mrożonej mieszanki np. włoszczyzny lub chińskiej, albo świeżych drobno pokrojonych warzyw – np. marchewka, papryka, pomidory, cukinia itp.)
- 2 – 3 pomidory suszone (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki pieprzu (użyłam cytrynowego)
- 1 łyżka lubczyku (świeżego lub suszonego)
- 1 łyżeczka przyprawy jarzynki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tłuszczu (u mnie olej rzepakowy)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 ml wody
przygotowanie
- Pieczarki pokrój i podsmaż je z drobno posiekaną cebulką na tłuszczu.
- Do garnka daj podsmażone pieczarki z cebulką, dodaj ciecierzycę, pokrojone drobno warzywa, pokrojone w kostkę suszone pomidory, posiekany ząbek czosnku oraz przyprawy: pieprz, lubczyk, jarzynkę i sos sojowy. Całość zalej wodą i zagotuj.
- Do gotującego się sosu dodaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Całość gotuj przez 20 minut, często mieszając.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Cytrynowy sernik bez pieczenia z bitą śmietaną
- Szampan Krug — jak powstaje wyjątkowe wino musujące?
- Kremowy sernik pieczony w kąpieli wodnej na kruchym cieście
- Placuszki jogurtowe z borówkami – wegańskie | DIETA 1800 KCAL
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba