Strona główna PrzepisyRodzaj daniaZupyWegetariańska zupa fasolowa – najprostszy przepis!

Wegetariańska zupa fasolowa – najprostszy przepis!

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Wegetariańska zupa fasolowa - najprostszy przepis!

Prosta i aromatyczna wegetariańska zupa fasolowa to idealna propozycja na sycący obiad, czy kolację. Zupa jest kremowa i sprawdzi się zarówno podana solo, jak i z pieczywem.

Jakiej Fasoli użyć do zupy fasolowej?

Do zupy fasolowej najbardziej polecam użyć białej fasoli Piękny Jaś. Można również zrobić zupę z innego rodzaju białej fasoli – dobrym wyborem będzie np. fasola Aura. Ważne, aby suchą fasolę namoczyć przed gotowaniem zupy.

Ile czasu moczyć białą fasolę do zupy?

Białą Fasolę należy najpierw opłukać, a następnie zalać dużą ilością zimnej, przegotowanej wody. Fasolę moczymy przez 12 godzin, a następnie odcedzamy. Z tak przygotowanej fasoli można ugotować zupę. Po około godzinie gotowania fasola będzie ugotowana.

Jak doprawić wegetariańską zupę z fasolą?

Do zupy fasolowej, oprócz soli i pieprzu polecam dodać również: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, tymianek, a także słodką paprykę. Kiedy przygotowuję zupę w wersji wegetariańskiej, uwielbiam dodać do niej wędzoną paprykę, która idealnie wzbogaca smak!



Przepis – wegetariańska zupa fasolowa

Wegetariańska zupa fasolowa - najprostszy przepis!

Wegetariańska zupa fasolowa

Drukuj
Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 3 głos/y )

składniki

  • 150 g białej fasoli (użyłam fasoli Piękny Jaś)
  • 1 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki (korzenia)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz

przygotowanie

  1. Fasolę opłucz, a następnie zalej dużą ilością zimnej, przegotowanej wody i odstaw na minimum 12 godzin do namoczenia.
  2. Namoczoną fasolę odcedź z wody, w której się moczyła i wsyp do garnka. Dodaj 1 l wody, liście laurowe oraz ziela angielskie i całość gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
  3. Po 40 minutach do garnka dodaj pokrojone w kostkę warzywa - marchew, pietruszkę i cebulę oraz resztę składników - przeciśnięty przez praskę czosnek, masło klarowane, koncentrat pomidorowy, majeranek, wędzoną paprykę i tymianek. Całość dopraw solą i pieprzem.
  4. Zupę gotuj jeszcze przez 20-30 minut, czyli do miękkości warzyw i fasoli.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie zupy


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.