Prosta i aromatyczna wegetariańska zupa fasolowa to idealna propozycja na sycący obiad, czy kolację. Zupa jest kremowa i sprawdzi się zarówno podana solo, jak i z pieczywem.
Spis treści:
Jakiej Fasoli użyć do zupy fasolowej?
Do zupy fasolowej najbardziej polecam użyć białej fasoli Piękny Jaś. Można również zrobić zupę z innego rodzaju białej fasoli – dobrym wyborem będzie np. fasola Aura. Ważne, aby suchą fasolę namoczyć przed gotowaniem zupy.
Ile czasu moczyć białą fasolę do zupy?
Białą Fasolę należy najpierw opłukać, a następnie zalać dużą ilością zimnej, przegotowanej wody. Fasolę moczymy przez 12 godzin, a następnie odcedzamy. Z tak przygotowanej fasoli można ugotować zupę. Po około godzinie gotowania fasola będzie ugotowana.
Jak doprawić wegetariańską zupę z fasolą?
Do zupy fasolowej, oprócz soli i pieprzu polecam dodać również: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, tymianek, a także słodką paprykę. Kiedy przygotowuję zupę w wersji wegetariańskiej, uwielbiam dodać do niej wędzoną paprykę, która idealnie wzbogaca smak!

Przepis – wegetariańska zupa fasolowa
Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie zupy
- zupa krem z zielonego groszku
- pieczarkowa zupa z makaronem
- zupa cebulowa z soczewicą
- pomidorowa zupa z passaty
- zupa krem z soczewicy z grzankami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

