Prosta i aromatyczna wegetariańska zupa fasolowa to idealna propozycja na sycący obiad, czy kolację. Zupa jest kremowa i sprawdzi się zarówno podana solo, jak i z pieczywem.
Spis treści:
Jakiej Fasoli użyć do zupy fasolowej?
Do zupy fasolowej najbardziej polecam użyć białej fasoli Piękny Jaś. Można również zrobić zupę z innego rodzaju białej fasoli – dobrym wyborem będzie np. fasola Aura. Ważne, aby suchą fasolę namoczyć przed gotowaniem zupy.
Ile czasu moczyć białą fasolę do zupy?
Białą Fasolę należy najpierw opłukać, a następnie zalać dużą ilością zimnej, przegotowanej wody. Fasolę moczymy przez 12 godzin, a następnie odcedzamy. Z tak przygotowanej fasoli można ugotować zupę. Po około godzinie gotowania fasola będzie ugotowana.
Jak doprawić wegetariańską zupę z fasolą?
Do zupy fasolowej, oprócz soli i pieprzu polecam dodać również: ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, tymianek, a także słodką paprykę. Kiedy przygotowuję zupę w wersji wegetariańskiej, uwielbiam dodać do niej wędzoną paprykę, która idealnie wzbogaca smak!

Przepis – wegetariańska zupa fasolowa
składniki
- 150 g białej fasoli (użyłam fasoli Piękny Jaś)
- 1 l wody
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 marchew
- 1/2 pietruszki (korzenia)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej)
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
przygotowanie
- Fasolę opłucz, a następnie zalej dużą ilością zimnej, przegotowanej wody i odstaw na minimum 12 godzin do namoczenia.
- Namoczoną fasolę odcedź z wody, w której się moczyła i wsyp do garnka. Dodaj 1 l wody, liście laurowe oraz ziela angielskie i całość gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Po 40 minutach do garnka dodaj pokrojone w kostkę warzywa - marchew, pietruszkę i cebulę oraz resztę składników - przeciśnięty przez praskę czosnek, masło klarowane, koncentrat pomidorowy, majeranek, wędzoną paprykę i tymianek. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Zupę gotuj jeszcze przez 20-30 minut, czyli do miękkości warzyw i fasoli.
Zobacz również inne przepisy na wegetariańskie zupy
- zupa krem z zielonego groszku
- pieczarkowa zupa z makaronem
- zupa cebulowa z soczewicą
- pomidorowa zupa z passaty
- zupa krem z soczewicy z grzankami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

