Strona główna Przepisy kulinarnePrzepis na wegańskie pulpety z granulatu sojowego

Przepis na wegańskie pulpety z granulatu sojowego

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
Przepis na wegańskie pulpety z granulatu sojowego

Wegańskie pulpety można przygotować z różnych składników, takich jak ciecierzyca, soczewica czy tofu. Dziś mam dla Was przepis na pulpety z granulatu sojowego, które podane z sosem, ryżem i surówką świetnie sprawdzą się jako smaczne danie do termosu obiadowego.

Termos N’OVEEN z trzema oddzielnymi pojemnikami to doskonałe rozwiązanie, aby ciepły posiłek zawsze był pod ręką, niezależnie od miejsca. Sprawdźcie zalety tego termosu i przekonajcie się, jak łatwo można przygotować bezmięsne pulpeciki!

3-komorowy termos obiadowy N’OVEEN

Pojemny termos obiadowy, który utrzymuje temperaturę do 12 godzin i posiada 3 osobne pojemniki – taki gadżet oferuje nam polska marka N’OVEEN.

Termos ma aż 2 l pojemności. Wykonany jest z nierdzewnej stali INOX i posiada podwójne ścianki.

Trzy pojemniki o różnych wielkościach, każdy zamykany, ułatwiają przechowywanie różnorodnych składników. Dołączona łyżka ze stali nierdzewnej to praktyczny dodatek.

Termos występuje w dwóch kolorach – srebrnym (INOX) oraz niebieskim. Więcej szczegółów o termosach znajdziecie na stronie producenta – https://www.noveen.pl/produkt/termos-obiadowy-2000-ml-tb961-silver/

Termos obiadowy marki N’OVEEN daje nam wiele możliwości. Doskonale sprawdzi się nie tylko w przypadku zup czy innych jednogarnkowych dań. Dzięki trzem osobnym pojemnikom termos ten jest idealny do przechowywania różnorodnych składników domowego obiadu – na przykład puree ziemniaczanego, kotlecików i kapusty zasmażanej.

Warto również pamiętać, że termos obiadowy ma drugie zastosowanie – oprócz utrzymywania ciepła posiłku, utrzymuje również temperaturę zimnych dań. Tak więc, jeśli wybierasz się w podróż podczas upałów i masz ochotę na świeże owoce, sałatkę ze świeżych warzyw lub deserek na zimno, to ten termos sprawi, że posiłki zachowają swoje wartości, strukturę i smak.

Przetestowałam termos w różnych warunkach i z różnymi potrawami. Z pełnym przekonaniem mogę polecić ten praktyczny gadżet każdemu! Uważam, że 3-komorowy termos obiadowy będzie niezastąpiony w wielu sytuacjach – zarówno podczas podróży, pracy, jak i na działce czy pikniku. Pomimo swojej pojemności, urządzenie jest poręczne i lekkie. Co więcej, korzystanie z termosu przyczynia się do ograniczenia używania jednorazowych opakowań, wspierając proekologiczne podejście.

Pomysł na obiad do termosu – roślinne pulpeciki, ryż i buraczana surówka

Wegańskie pulpety z granulatu sojowego to propozycja na łatwy, roślinny obiad. Charakteryzują się strukturą i smakiem, które niesamowicie przypominają tradycyjne mięsne pulpeciki. Ich wyjątkowy smak z pewnością zadowoli nie tylko wegan, ale również wegetarian oraz miłośników mięsa.

Podaję je z delikatnym sosem porowym, chociaż równie dobrze sprawdzą się w towarzystwie sosu pomidorowego, pieczarkowego czy innego, według własnych preferencji. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na te niezwykle smaczne wegańskie pulpety!


PRZEPIS – WEGAŃSKIE PULPETY

Przepis na wegańskie pulpety z granulatu sojowego

Pulpety z granulatu sojowego z porowym sosem, ryżem i surówką

Drukuj
Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 8 głos/y )

składniki

Składniki na 12 sojowych pulpetów:

  • 100 g granulatu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

Przyprawy:

  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • sos sojowy

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

Składniki na sos porowy:

  • 400 g pora
  • 2 łyżki oliwy
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • koperek
  • sos sojowy
  • lubczyk
  • sól, pieprz

Składniki na chrzanową surówkę z buraków:

  • 400 g buraków
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki jogurtu (użyłam sojowego)
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Składniki na ryż na bulionie z marchewką:

  • 200 g ryżu
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 1 marchewka

przygotowanie

Jak zrobić pulpeciki z granulatu sojowego?

  1. Granulat sojowy zalej gorącą wodą, dodaj pół łyżeczki soli i zamieszaj. Całość przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie granulat odcedź, przelej zimną wodą i odstaw do wystudzenia. Wystudzony porządnie odciśnij rękoma z nadmiaru wody.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę i czosnek, po czym dodaj je do granulatu sojowego. Dodaj też bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i płatki drożdżowe. Całość dopraw - ja użyłam soli, pieprzu, drobno posiekanej natki pietruszki i sosu sojowego. Masę wymieszaj, a następnie uformuj z niej pulpeciki. Ja otrzymałam 12 pulpetów.
  3. Każdy z pulpetów obtocz w bułce tartej, po czym smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor. Pulpety możesz również upiec w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej - ja smaruję pulpety olejem za pomocą silikonowego pędzelka, a następnie piekę we frytkownicy beztłuszczowej na rumiany kolor.

Jak zrobić sos porowy?

  1. Pora pokrój w paski. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, a następnie dodaj pokrojonego pora i podsmażaj go 2-3 minuty. Następnie pora dodaj do bulionu warzywnego. Całość gotuj około 10 minut. W międzyczasie dopraw - ja użyłam koperku, sosu sojowego, lubczyku, soli i pieprzu.
  2. Po 10 minutach sos zblenduj i gotowe! Takim sosem możesz polać pulpety z granulatu sojowego.

Jak zrobić surówkę z buraków?

  1. Buraki ugotuj do miękkości. Wystudzone obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Jabłko obierz i również pokrój w drobną kostkę.
  2. Pokrojone buraki i jabłko wymieszaj z chrzanem, oliwą, jogurtem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Surówkę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jak zrobić ryż na bulionie z marchewką?

  1. Marchewkę pokrój w drobną kostką. Ryż i marchewkę umieść w garnku i zalej je gorącym bulionem.
  2. Gotuj do momentu wsiąknięcia całego bulionu przez ryż - czyli około 15 minut.

ryż z marchewką do termosu obiadowegosurówka z buraka i jabłka do obiaduco zrobić z granulatu sojowego

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz też przepisy na 9 zdrowych dań, które warto przygotować do termosu obiadowego:


Artykuł powstał przy współpracy z N’OVEEN.


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.