Przepis na wegańskie pancakes z purée z batatów i malinami to pomysł na pożywne i smaczne śniadanie na słodko.
Jest to doskonały wybór dla osób, które chcą zjeść coś pysznego i zdrowego. Dzięki temu przepisowi nasze śniadanie zyska na wartości odżywczej, a my poczujemy się bardziej zadowoleni i pełni energii. Smacznego!
Dieta 1800 kcal – jadłospisy na 30 dni!
Przepis na wegańskie pankejki pochodzi z eBooka „Wegańskie jadłospisy 1800 kcal„. Jest to zbiór 120 przepisów bez mięsa i nabiału. Przepisy są proste i głównie składają się z nieprzetworzonych składników.
Ebook znajdziesz tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/kuchnia-roslinna/weganskie-jadlospisy-1800-kcal/
Pankejki z batatów – kalorie i makroskładniki
Porcja tych pancakes z batatami z dodatkiem malin, syropu klonowego i płatków migdałowych to 498 kalorii. Przepis jest zbilansowany pod kątem makroskładników. W porcji znajdziesz:
- 69 g węglowodanów
- 16 g białka
- 16 g tłuszczy
Całość składa się na śniadanie, podwieczorek lub kolację, która dostarczy nam odpowiednią ilość makroskładników.
Wegańskie pancakes z batatami – składniki

- batat
- mąka pszenna pełnoziarnista
- mleko sojowe
- proszek do pieczenia
- olej rzepakowy
- maliny
- syrop klonowy
- płatki migdałowe
Pierwszym krokiem jest upieczenie batata do miękkości lub ugotowanie go w wodzie. Następnie należy go zblendować, aby powstało purée. Do purée dodać mąkę, mleko sojowe oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie smażyć placuszki z przygotowanego ciasta.
Gotowe placuszki należy podać z malinami, syropem klonowym oraz płatkami migdałowymi.
Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety bataty?
Batat to warzywo, które posiada wiele wartości odżywczych, takich jak: błonnik, potas, żelazo czy witaminy z grupy B. Bataty są także bogate w beta-karoten, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu oraz wzrok. Dodatkowo, bataty charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, co oznacza, że ich spożycie nie wpływa negatywnie na poziom cukru we krwi.

Inne pomysły na wegańskie pancakes na śniadanie
Oto 10 pomysłów na wegańskie pancakes, które z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom klasycznych wersji, jak i tym, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami:
- Pancakes z bananami i orzechami – do ciasta dodać pokrojone w plasterki banany i posiekane orzechy, a na wierzch dodać kawałki banana i orzechy.
- Pancakes z dynią i cynamonem – do ciasta dodać puree z ugotowanej dyni oraz cynamon, a na wierzch dodać kawałki dyni i posypać cynamonem.
- Pancakes z jabłkami i cynamonem – do ciasta dodać starte jabłka oraz cynamon, a na wierzch dodać kawałki jabłek i posypać cynamonem.
- Pancakes z jagodami i syropem klonowym – do ciasta dodać jagody, a na wierzch dodać więcej jagód oraz syrop klonowy.
- Pancakes z truskawkami i mlekiem kokosowym – do ciasta dodać pokrojone truskawki oraz mleko kokosowe, a na wierzch dodać więcej truskawek i polewę z mleka kokosowego.
- Pancakes z migdałami i syropem z agawy – do ciasta dodać posiekane migdały, a na wierzch dodać więcej migdałów i syrop z agawy.
- Pancakes z malinami i sosami owocowymi – do ciasta dodać maliny, a na wierzch dodać więcej malin i różne sosy owocowe, np. malinowy, truskawkowy, jagodowy.
- Pancakes z czekoladą i bananami – do ciasta dodać rozpuszczoną czekoladę, a na wierzch dodać plasterki banana i polewę czekoladową.
- Pancakes z marchewką i imbirem – do ciasta dodać startą marchewkę oraz imbir, a na wierzch dodać syrop z imbirem.
- Pancakes z awokado i pomidorem – do ciasta dodać puree z awokado, a na wierzch dodać plasterki pomidora, rukolę i pesto z bazylii.
Możliwości eksperymentowania z wegańskimi pancakes są naprawdę nieograniczone – wystarczy wybrać swoje ulubione składniki i dodać je do ciasta, a potem cieszyć się pysznym i zdrowym śniadaniem.