Oponki to doskonała przekąska lub deser. Najczęściej jemy je podczas karnawału, jednak osobiście mogę je jeść o każdej porze roku! Głównym składnikiem tradycyjnych oponek jest biały ser – w moim przepisie zamieniłam go na tofu. Pominęłam także jajka. W ten sposób stworzyłam przepis na pyszne wegańskie oponki – mega pyszne! Zapraszam 🙂
Przepis na oponki bez sera i bez jajek

składniki
- 250 g tofu naturalnego
- 150 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru (u mnie trzcinowy)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 łyżki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
przygotowanie
- Do miski daj tofu, mąki, cukier, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i mleko. Teraz zarób ciasto – tak, aby rozdrobnić tofu.
- Gotowe ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Teraz wykrój okręgi (najlepiej dużą szklanką), a w środku każdego wykrój dziurkę (kieliszkiem).
- Wykrojone oponki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, obracając w międzyczasie na drugą stronę. Ja użyłam oleju rzepakowego, jednak bardzo dobrym wyjściem będzie też olej kokosowy. Oponki smażyć najlepiej w szerokim, niskim garnku lub na głębokiej patelni. Pamiętaj, że potrzebujesz sporo oleju, ponieważ oponki muszą swobodnie pływać – nie mogą dotykać dna 🙂
- Na koniec lekko ostudzone oponki posyp cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW