Pomysł na przekąskę na ciepło, czyli mini corn dogi – przepis, który idealnie sprawdzi się na imprezę! Corn dogi zrobiłam w wersji wegańskiej. Użyłam sojowych parówek, a ciasto przygotowałam bez dodatku jajek. Przekąska wyszła naprawdę pyszna!
Jak zrobić domowe corn dogi?
Corn dogi to niezwykle prosta przekąska. Potrzebujesz jedynie parówek oraz kilku składników do przygotowania ciasta. Ciasto przygotujesz z mąki kukurydzianej, pszennej, mleka sojowego, proszku do pieczenia oraz przypraw – sól, pieprz, mielona papryka, czosnek, sos sojowy i cukier. Cząstki parówek nabijamy na wykałaczki i maczamy w przygotowanym cieście, po czym smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dokładny przepis znajdziesz poniżej!
Jakie zrobić przekąski bez mięsa?
Przygotowanie bezmięsnych przekąsek wcale nie musi być wyzwaniem! Istnieje wiele propozycji na wegetariańskie i wegańskie przekąski idealne na imprezę. Najprostszymi przepisami są przekąski z ciasta francuskiego – wystarczy smaczne nadzienie np. z pieczarkami i papryką, aby przygotować wytrawne ciasteczka. Warto wykorzystać również tofu, z którego można przygotować wiele past, czy też „serków”.
Mini corn dogi PRZEPIS

składniki
- 4 parówki sojowe
Ciasto:
- 70 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 180 g mleka sojowego
Dodatkowo:
- olej do smażenia
przygotowanie
- Każdą z parówek pokrój na 3 części. Każdą z części parówek nakłuj na wykałaczkę – dzięki wykałaczce łatwiej będzie obtoczyć parówkę w cieście i włożyć ją do oleju.
- Składniki na ciasto wymieszaj na gładką masę.
- W rondelku rozgrzej olej – olej powinien mieć głębokość min. 3 cm.
- Każdą z parówek obtocz w cieście – zanurz ją w cieście, trzymając za wykałaczkę i w razie potrzeby pomóż sobie łyżką, polewając ciastem parówkę z każdej strony. Obtoczoną parówkę włóż do nagrzanego oleju i smaż na głębokim tłuszczu do zarumienienia (w międzyczasie obróć). Kolejno dodawaj następne parówki – nie wkładaj wszystkich parówek naraz do oleju, aby nie obniżyć zbyt temperatury oleju.
- Usmażone corn dogi odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wykałaczkę możesz wyciągnąć z corn dogów po usmażeniu lub zostawić, aby łatwiej było jeść corn dogi.
- Corn dogi podawaj z ulubionym sosem, np. pomidorowym lub czosnkowym.
Sprawdź inne przepisy na inne bezmięsne i wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW


