Na pewno kojarzycie kruche ciasteczka warszawskie, znane też jako „słoneczka”. Rzuciłam sobie wyzwanie, aby przerobić je na wegańską wersję. Z moich poszukiwań wynika, że jeszcze nikt nie podjął się tego zadania!
Jak możecie się domyślić, nie obyło się bez problemów. Największym kłopotem oczywiście była beza – próbowałam na wiele sposobów, aby ubita woda po cieciorce zastąpiła bezę na ciasteczkach, jednak niestety efekt nie był zadowalający. Dlatego moja wegańska wersja ciasteczek warszawskich różni się od tradycyjnych jedynie brakiem bezy, a poza tym smakują identycznie! Ciasteczka zrobiłam w dwóch wersjach – z orzechami i z kokosem.
PS Brak bezy to o wiele mniej cukru, więc wyszło to wszystkim na zdrowie 😀

składniki
Ciasto:
- 275 g mąki pszennej
- 100 ml oleju (użyłam rzepakowego)
- 50 g cukru
- 50 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka płatków owsianych + 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta kurkumy
Krem:
- 300 ml mleka roślinnego
- 1 opakowanie proszku budyniowego (waniliowy)
- 2 łyżki mąki jaglanej lub kokosowej
- 100 g oleju kokosowego (polecam ze sklepu ymt24.pl – https://ymt24.pl/oleje-kokosowe)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- marmolada
- kokos i/lub posiekane orzechy do obtoczenia
przygotowanie
- Jako pierwsze przygotujemy ciasto. Płatki owsiane zmiel (możesz też użyć mąki owsianej lub zmielonego siemienia lnianego) i wymieszaj z gorącą wodą. Odstaw na 15 minut. Do miski daj olej, cukier oraz cukier waniliowy. Całość miksuj przez 3 minuty, a następnie dodaj powstały kleik ze zmielonych płatków owsianych i ponownie zmiksuj. Następnie dodawaj partiami na przemian mleko roślinne i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Z gotowego ciasta zagnieć kulkę i daj je na 20 – 25 minut do zamrażarki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wykrój z niego małe okręgi (o szerokości ok. 3 cm). Ułóż je na blaszce do pieczenia. Całość włóż do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na ok. 15 minut (do zarumienienia).
- Teraz przygotuj krem. Mleko roślinne wymieszaj z proszkiem budyniowym, cukrem, cukrem waniliowym i mąką jaglaną. Do całości dodaj też olej kokosowy (może być stężały, rozpuści się w trakcie gotowania). Całość podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Zostaw do przestudzenia.
- Ciasteczka przełóż marmoladą. Boki posmaruj kremem budyniowym, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych lub posiekanych orzechach (użyłam włoskich).
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi