Strona główna PrzepisyDietaWegańskaWegańskie BROWNIE W DWÓCH KOLORACH z soczewicy

Wegańskie BROWNIE W DWÓCH KOLORACH z soczewicy

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Na pewno często spotykacie się z przepisem na brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! 🙂

Brownie zrobiłam w dwóch kolorach – jedna część jest z kakao, a druga z dodatkiem mleczka kokosowego. Zapraszam!

Brownie z soczewicy

Drukuj
Proporcje na: formę 24 x 24 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 3 głos/y )

składniki

Ciemna część:

  • 1 puszka czerwonej soczewicy (400 g z zalewą)
  • 50 g mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 80 g cukru

Jasna część:

  • 225 ml mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 60 g mąki (30 g pszennej i 30 g kokosowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g cukru

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada, orzechy laskowe i masło orzechowe

przygotowanie

  1. Soczewicę zblenduj na gładką masę (razem z zalewą). Dodaj do niej resztę składników na ciemną część i wymieszaj. Wyłóż do formy (u mnie 23 x 23 cm).
  2. Oddzielnie wymieszaj składniki na jasną część i gotową masę wyłóż na ciemną.
  3. Wierzch posyp posiekaną czekoladą i orzechami laskowymi, możesz również dać trochę masła orzechowego.
  4. Piecz 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać: