Bardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony jest cytrynowym kisielem, którego kwaśny smak idealnie łączy się z kremem czekoladowym.
Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej 🙂

składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej)
- 1 szklanka mleka (roślinnego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki oleju
- 0.5 szklanki cukru
Kisiel cytrynowy
- 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml)
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody
Krem czekoladowy – klik Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce.
Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!