Sos czosnkowy to dodatek do wielu dań – pizza, sałatka, czy też kanapka. Najlepszy sos czosnkowy można uzyskać bardzo prosto i szybko w domu! Przepis jest kierowany głównie dla osób na diecie wegańskiej – bazą mojego sosu nie jest jogurt, ani majonez. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnej wersji, a dzięki przepisowi, który znajdziesz poniżej masz pewność, że użyłeś sprawdzonych składników 🙂
Najważniejszym składnikiem (oprócz czosnku, rzecz jasna 🙂 ), który powoduje, że sos świetnie smakuje jest miso – czyli japońska pasta sojowa.
Jeśli zdecydujesz się na zakup pasty wiedz, że najlepsza będzie ta, która została wyprodukowana w Japonii przy użyciu tradycyjnych metod. Taka pasta miso nie zawiera konserwantów, barwników oraz wzmacniaczy smaku. Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil 🙂
Pastę miso możesz wykorzystać też do zup i innych dań – jednak pamiętaj, że nie należy jej gotować.
Link do pasty miso – https://wesoil.pl/miso/466-pasta-miso-white-jasna-400g-japonia.html?search_query=miso&results=5
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.