Wegański sernik z owocami na kruchym cieście. To pyszne ciasto przygotowane na bazie „serka” z tofu!
Jak zrobić wegańskie ciasto?
Zrobienie wegańskiego ciasta może być naprawdę proste, a efekt przepyszny! Polecam sprawdzić przepisy na:
- wegański metrowiec
- wegańskie brownie
- wegańskie ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
- wegański tort czekoladowy z kremem
- wegańskie ciasto z owocami i kruszonką
Jak zrobić sernik bez sera?
Sernik bez sera można zrobić z tofu, kaszy jaglanej, ryżu, a także z orzechów nerkowca. Częstym składnikiem jest również mleczko kokosowe. Poniżej znajdziesz przepis na sernik z tofu na kruchym spodzie.
Z jakimi owocami można upiec sernik?
Sernik na kruchym cieście możesz zrobić zarówno z borówkami, jak i z malinami, truskawkami, brzoskwiniami, a także wiśniami, czy też śliwkami. Użyj tych owoców, które najbardziej lubisz!
Sernik z owocami – PYSZNY PRZEPIS

składniki
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 110 g margaryny roślinnej
- 45 g cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
Serek z tofu:
- 450 g tofu naturalnego
- 100 g cukru pudru
- 50 ml soku z pomarańczy lub mandarynki
- 50 ml soku z cytryny
- 2 łyżki mąki
- 40 g proszku budyniowego waniliowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 60 g margaryny roślinnej
- 40 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 200 g borówki amerykańskiej (lub innych owoców – np. malin, truskawek, wiśni)
przygotowanie
- Na początek przygotuj kruche ciasto – do miski daj mąkę, dobrze schłodzoną margarynę posiekaną na mniejsze części, cukier puder, zimną wodę, szczyptę soli i szczyptę kurkumy. Ciasto wyrób mikserem/robotem (hakami do ciasta) lub ręcznie (kruche ciasto należy wyrobić szybko, aby nie ogrzewać je dłońmi). Ciasto powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut.
- W tym czasie przygotuj serek na bazie tofu. Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na gładką masę.
- Kiedy kruche ciasto się chłodzi, możesz również przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzyj rękoma do powstania jednolitych grudek. Ciasto ma nie być zwarte w jedną całość, a ma tworzyć różnej wielkości grudki. Gotową kruszonkę włóż do lodówki.
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj na wymiar formy (24×24 cm), a następnie wyłóż je na spód formy. Jeśli ciasta w niektórych miejscach jest za dużo, odetnij je nożem. Ciasto ponakłuwaj w kilkunastu miejscach widelcem, aby nie wyrosło. Całość włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
- Po tym czasie kruche ciasto wyciągnij z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika) i wyłóż na nie serek z tofu. Rozprowadź równomiernie. Na serek wyłóż borówki (lub inne owoce), a na borówki wyłóż kruszonkę. Całość piecz 40-45 minut. Gotowe ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia, aby serek z tofu stężał.
Sprawdź inne przepisy na inne ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!