Tani, prosty i bardzo szybki paprykarz warzywny.


składniki
- 150 g ugotowanego ryżu (użyłam brązowego), czyli około 50 g suchego
- 1 mała marchewka
- 1/2 małej pietruszki
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka tłuszczu do podsmażenia (użyłam oleju kokosowego)
- ew. sól i pieprz
przygotowanie
- Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na małych oczkach tarki, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i cebulę. Całość podsmażaj przez około 5 minut (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę, sos sojowy, czosnek oraz wodę. Całość podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.
- Na koniec wszystkie składniki wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz doprawić solą i pieprzem.

Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!