Przepis na pad thai z tofu, czyli wegańska wersja pysznego tajskiego dania z makaronem ryżowym i orzeszkami ziemnymi. Jest to szybki i prosty pomysł na bezmięsny obiad. Danie jest lekkie, a dzięki sosowi posiada wiele smaków – znajdziemy w nim sos sojowy, cukier oraz pastę z tamaryndowca, którą można zamienić na sok z cytryny lub limonki.
Jak zrobić wegetariański i wegański pad thai?
Przygotowanie bezmięsnego i wegańskiego pad thai jest niezwykle proste! Wystarczy, że użyjesz tofu zamiast kurczaka lub krewetek. Dodatkowo w wersji wegańskiej nie dodajemy jajek. Ostatnim produktem, którego zamieniamy, jest sos rybny – zamiast niego stosujemy sos sojowy.
Jak zrobić dobry pad thai?
Dobry pad thai z tofu to przede wszystkim dobra jakość produktów. Ważne, aby użyć sprawdzonych dodatków. Największą uwagę polecam zwrócić na sos sojowy. Najtańsze sosy sojowe czasami mają mało smaku, dlatego warto zastosować sosu sojowego sprawdzonej firmy. Staraj się również nie pomijać żadnego ze składników – nie pomijaj imbiru, kiełków fasoli mung, czy też orzeszków ziemnych. Każdy ze składników ma znaczenie i daje bardzo dużo smaku.
Jak zrobić sos do pad thai?
Sos do pad thai w oryginalnej wersji wykonujemy z sosu rybnego, cukru palmowego oraz pasty z tamaryndowca. W wersji wegańskiej oraz wegetariańskiej sos rybny zastępujemy sosem sojowym. Jeśli nie masz cukru palmowego, możesz użyć zwykłego cukru, natomiast pastę z tamaryndowca można zastąpić sokiem z cytryny lub z limonki. Ważne, aby zachować połączenie wszystkich trzech smaków, dzięki którym pad thai jest tak pyszny!
Ile kalorii ma pad thai?
Jedna porcja pad thai z poniższego przepisu, czyli pad thai z 75 g makaronu ryżowego ma 650-700 kcal. Jeśli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności dania, możesz dodać mniej orzeszków ziemnych.
Przepis na pad thai z tofu
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na ciasteczka maślane jak ze sklepu!
- Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą
- Ciasto z kaszą manną i budyniem na herbatnikach (z galaretką i morelami)
- Najlepsze deserki z herbatnikami – 16 przepisów
- Szybkie mini deserki tiramisu bez jajek
- Meksykańska sałatka w tortilli
Pad Thai – co to jest?
Pad Thai to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni tajskiej, którego popularność rozprzestrzeniła się na cały świat. Jest to danie z makaronu ryżowego, jajek, warzyw, orzeszków ziemnych i krewetek, kurczaka lub tofu. Wszystko razem jest podane ze specjalnym sosem Pad Thai.
Jaka jest historia Pad Thai?
Historia tego dania sięga czasów króla Rama VII, który chciał stworzyć nowe danie narodowe dla Tajlandii. W rezultacie powstał Pad Thai, który szybko stał się ulubionym daniem w kraju i zaczął być eksportowany na inne kontynenty.
Jak serwowany jest Pad Thai?
W kuchni tajskiej Pad Thai jest często serwowany jako danie główne, ale w wersji street food jest dostępny na ulicach miast jako przekąska. Wiele restauracji i street foodów oferuje swoje własne unikalne wariacje tego dania, dodając różne rodzaje mięsa, warzyw i dodatków. Przykładem jest pad thai z tofu.
Niezależnie od tego, gdzie jest przyrządzane i jak jest serwowane, Pad Thai pozostaje ulubionym daniem w wielu krajach na całym świecie. Jego smak i aromat są niezapomniane i przyciągają wielu smakoszy, którzy chcą spróbować tego wyjątkowego dania.
Pad Thai jest bardzo uniwersalne i może być dostosowane do indywidualnych preferencji smakowych. Można dodać więcej warzyw lub mięsa, aby uzyskać bardziej sycące danie, albo mniej sosu, jeśli chcesz, aby było mniej pikantne.
Pad Thai to danie, które z pewnością warto spróbować dla jego wyjątkowego smaku, zdrowej receptury i uniwersalności. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom kuchni tajskiej, jak i tym, którzy szukają czegoś nowego i smacznego.