Strona główna PrzepisyDietaWegańskaWegański łosoś – PRZEPIS na wege filet z łososia

Wegański łosoś – PRZEPIS na wege filet z łososia

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
wegański łosoś z tofu - wege łosoś przepis

Przepis na wegański filet z „łososia”! Wegańska wersja fileta z „łososia” jest doskonałym przykładem, jak można stworzyć przepyszne danie, które smakiem i wyglądem przypomina tradycyjnego łososia, a także jest bogate w białko i zdrowe składniki.

Wegański „łosoś” jest idealny zarówno dla wegan, wegetarian, jak i wszystkich, którzy szukają innowacyjnych pomysłów kulinarnych, by urozmaicić swoją dietę.

„Łososia” z tego przepisu możesz wykorzystać jako danie główne – np. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Świetnie sprawdzi się również jako kolacja – w towarzystwie lekkiej sałatki!

Jak zrobić wege „łososia” z tofu?

Aby przygotować wegańskiego „łososia” z tofu, nacięte kawałki tofu należy zamarynować w mieszance różnych składników, a następnie odpowiednio opanierować i usmażyć.

Z czego zrobić marynatę do wege „łososia”?

Do marynaty potrzebujesz:

  • kostkę rosołową,
  • sos sojowy,
  • nori,
  • ocet ryżowy,
  • ketchup,
  • buraki,
  • czosnek,
  • wegański majonez.

Dokładny przepis na wegańskiego „łososia” znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne przepisy na wegańskie zamienniki mięsnych dań:



PRZEPIS – WEGAŃSKI ŁOSOŚ

wegański łosoś z tofu - wege łosoś przepis

Wegański "łosoś" z tofu

Drukuj
Proporcje na: 4 porcje
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 9 głos/y )

składniki

  • 360-400 g tofu naturalnego
  • 250 ml wody
  • 1 warzywna kostka rosołowa
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 4 arkusze nori
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 gotowany burak (około 100 g)
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu
Dodatkowo:
  • 1 arkusz nori
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej do obtoczenia
  • olej do smażenia

przygotowanie

  1. Na początku przygotuj marynatę - w garnku umieść wodę, kostkę rosołową, sos sojowy, 4 arkusze nori, ocet ryżowy, ketchup, startego na tarce (na grubych oczkach) buraka i czosnek. Całość gotuj przez 5 minut.

  2. W międzyczasie kostki tofu naturalnego przekrój wzdłuż na pół - otrzymasz 4 kawałki. Następnie jeśli chcesz otrzymać kawałki przypominające łososia, delikatnie skrój wierzch tofu z jednej strony, tworząc wygląd charakterystyczny dla fileta z łososia.

  3. Otrzymane kawałki tofu ponakrawaj pod kątem od góry - nacięcia powinny mieć taką głębokość, aby od dołu zostawić 0,5-1 cm nienaciętego tofu. Chodzi o to, aby tofu nie rozpadło się, ale też było możliwie najdalej nacięte. Natomiast odległość między kolejnymi nacięciami to pół centymetra. Nacięcia po pierwsze sprawiają, że marynata wchodzi w głąb tofu, a po drugie przypominają strukturę łososia.

  4. Gotowe kawałki tofu umieść w pojemniku nacięciami do dołu i zalej przygotowaną wcześniej, jeszcze ciepłą marynatą. Użyj takiego pojemnika, aby tofu było dość ciasno ułożone - dzięki temu marynata pokryje całe tofu.

  5. Całość przykryj i po wystygnięciu umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny. Możesz marynować tofu do dwóch dni.

  6. Z arkusza nori wykrój prostokąty na wielkość dolnej części kawałków tofu (góra naszego a’la łososia to część z nacięciami). Kawałki nori przyłóż do dolnej części wyciągniętego z marynaty tofu, aby przykleiły się. Następnie całość obtocz w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. A’la łosoś z tofu powinien być lekko zarumieniony, ale nie zbyt wysuszony. Ważne jest również, aby nie smażyć a’la łososia z tofu na wielkim ogniu - chodzi o to, aby tofu miało czas nasiąknąć odpowiednio tłuszczem, dzięki czemu jeszcze bardziej będzie przypominać filety z łososia.

  7. Gotowe tofu a’la łosoś podaj w ulubiony sposób - np. posyp pieprzem cytrynowym i podaj z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne wegańskie dania – https://viagusto.pl/category/przepisy/dieta/weganska/


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:



Sprawdź najnowsze przepisy

1 komentarzy

Kanapka z tofu w BBQ - przepis | Via Gusto 16 listopada 2023 - 14:59

[…] […]

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.