Przepis na wegański filet z „łososia”! Wegańska wersja fileta z „łososia” jest doskonałym przykładem, jak można stworzyć przepyszne danie, które smakiem i wyglądem przypomina tradycyjnego łososia, a także jest bogate w białko i zdrowe składniki.
Wegański „łosoś” jest idealny zarówno dla wegan, wegetarian, jak i wszystkich, którzy szukają innowacyjnych pomysłów kulinarnych, by urozmaicić swoją dietę.
„Łososia” z tego przepisu możesz wykorzystać jako danie główne – np. z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Świetnie sprawdzi się również jako kolacja – w towarzystwie lekkiej sałatki!
Jak zrobić wege „łososia” z tofu?
Aby przygotować wegańskiego „łososia” z tofu, nacięte kawałki tofu należy zamarynować w mieszance różnych składników, a następnie odpowiednio opanierować i usmażyć.
Z czego zrobić marynatę do wege „łososia”?
Do marynaty potrzebujesz:
- kostkę rosołową,
- sos sojowy,
- nori,
- ocet ryżowy,
- ketchup,
- buraki,
- czosnek,
- wegański majonez.
Dokładny przepis na wegańskiego „łososia” znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na wegańskie zamienniki mięsnych dań:


PRZEPIS – WEGAŃSKI ŁOSOŚ
składniki
- 360-400 g tofu naturalnego
- 250 ml wody
- 1 warzywna kostka rosołowa
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 arkusze nori
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 gotowany burak (około 100 g)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka wegańskiego majonezu
Dodatkowo:
- 1 arkusz nori
- kilka łyżek mąki kukurydzianej do obtoczenia
- olej do smażenia
przygotowanie
- Na początku przygotuj marynatę - w garnku umieść wodę, kostkę rosołową, sos sojowy, 4 arkusze nori, ocet ryżowy, ketchup, startego na tarce (na grubych oczkach) buraka i czosnek. Całość gotuj przez 5 minut.
- W międzyczasie kostki tofu naturalnego przekrój wzdłuż na pół - otrzymasz 4 kawałki. Następnie jeśli chcesz otrzymać kawałki przypominające łososia, delikatnie skrój wierzch tofu z jednej strony, tworząc wygląd charakterystyczny dla fileta z łososia.
- Otrzymane kawałki tofu ponakrawaj pod kątem od góry - nacięcia powinny mieć taką głębokość, aby od dołu zostawić 0,5-1 cm nienaciętego tofu. Chodzi o to, aby tofu nie rozpadło się, ale też było możliwie najdalej nacięte. Natomiast odległość między kolejnymi nacięciami to pół centymetra. Nacięcia po pierwsze sprawiają, że marynata wchodzi w głąb tofu, a po drugie przypominają strukturę łososia.
- Gotowe kawałki tofu umieść w pojemniku nacięciami do dołu i zalej przygotowaną wcześniej, jeszcze ciepłą marynatą. Użyj takiego pojemnika, aby tofu było dość ciasno ułożone - dzięki temu marynata pokryje całe tofu.
- Całość przykryj i po wystygnięciu umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny. Możesz marynować tofu do dwóch dni.
- Z arkusza nori wykrój prostokąty na wielkość dolnej części kawałków tofu (góra naszego a’la łososia to część z nacięciami). Kawałki nori przyłóż do dolnej części wyciągniętego z marynaty tofu, aby przykleiły się. Następnie całość obtocz w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. A’la łosoś z tofu powinien być lekko zarumieniony, ale nie zbyt wysuszony. Ważne jest również, aby nie smażyć a’la łososia z tofu na wielkim ogniu - chodzi o to, aby tofu miało czas nasiąknąć odpowiednio tłuszczem, dzięki czemu jeszcze bardziej będzie przypominać filety z łososia.
- Gotowe tofu a’la łosoś podaj w ulubiony sposób - np. posyp pieprzem cytrynowym i podaj z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
Sprawdź przepisy na inne wegańskie dania – https://viagusto.pl/category/przepisy/dieta/weganska/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy
- Koktajl warzywny z blendera

- Lekkie sałatki na imprezy (10 przepisów)

- Mój sprawdzony przepis na kluski śląskie

- Sałatka z czerwoną fasolą z orzechami

- 5 przepisów na najlepsze zupy na zimę

- Cudowny sernik Kinder Country





1 komentarzy
[…] […]