Kotlety sojowe w przyprawie do gyrosa – czyli wegański gyros! Tak przygotowane kotlety sojowe możesz wykorzystać do sałatek, tortilli, a także do innych dań. Doskonale sprawdzą się jako zamiennik mięsa w znanej sałatce gyros.
Wegańska sałatka gyros – sprawdź przepis!
Jak zrobić kotlety sojowe?
W poniższym przepisie namoczone w gorącej wodzie kotlety odcedzamy oraz odciskamy z wody. Następnie pokrojone w kostkę smażymy na oleju i dodajemy przyprawę do gyrosa. Ważne jest, aby kotlety sojowe dość mocno podsmażyć – dzięki temu smak będzie przypominał mięso!
Wegański gyros – przepis na kotlety sojowe
składniki
- 200 g kotletów sojowych
- 1,5 l wody
- 2 opakowania przyprawy do gyrosa (60 g)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
przygotowanie
- W garnku zagotuj 1,5 l wody i zdejmij ją z ognia.
- Do gorącej wody włóż kotlety sojowe i zamieszaj.
- Odczekaj 5 minut i ponownie wymieszaj kotlety (dzięki temu kotlety równomiernie zmiękną).
- Następnie odczekaj 20 minut i po tym czasie odcedź kotlety z wody i wyłóż je na sitko. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone kotlety odciśnij rękoma z nadmiaru wody – dość mocno, jednak tak, aby nie rozpadły się. Odsączone kotlety pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wyłóż pokrojone w kostkę kotlety sojowe. Dodaj przyprawę do gyrosa, całość wymieszaj.
- Kotlety podsmażaj na średnim ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy gyros z kotletów sojowych powinien być lekko chrupiący z zewnątrz i miękki w środku.
- Sojowego gyrosa możesz użyć do sałatek, tortilli oraz na wiele innych sposobów!
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
Kotlety sojowe – video przepis
Sprawdź inne przepisy na bezmięsne dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).