Wegańska pierś z kurczaka, czyli przepis na zamiennik mięsa odpowiedni dla wegetarian i wegan. Przepis przygotujesz na bazie seitana, tofu i białej fasoli. Całość owinięta jest w papier ryżowy i zamarynowana w przyprawach.
Jak zrobić wegańskie mięso?
Zamiennik mięsa można przygotować z seitana, tofu i białej fasoli. Takie składniki gwarantują nam konsystencję podobną do piersi z kurczaka.
W czym zamarynować seitana?
Wegańskie zamienniki mięsa można zamarynować w czosnku, occie balsamicznym, rozmarynie, tymianku, sosie sojowym i oleju.
Jak wykorzystać wegańską "pierś z kurczaka"?
Wegańską pierś z kurczaka przygotowaną z poniższego przepisu możesz wykorzystać na wiele sposobów, na przykład:
- podać z sosem pieczeniowym
- pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć z przyprawami i wykorzystać do kebaba
- pokroić w kostkę i podsmażyć w przyprawie do gyrosa
- podać na zimno do sałatki lub na kanapce

PRZEPIS – wegańska pierś z kurczaka

składniki
- 150 g seitana (białka pszennego w proszku)
- 150 g tofu naturalnego
- 150 g białej fasoli konserwowej
- 100 g wody z puszki fasoli
- 40 g płatków drożdżowych
- 4 łyżki oliwy
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka octu ryżowego
- 4 arkusze papieru ryżowego
Marynata:
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
przygotowanie
- Tofu i białą fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj seitana, wodę z fasoli, płatki drożdżowe, oliwę, sól i ocet ryżowy. Wymieszaj, a następnie ręką wyrób gładkie, zwarte ciasto.
- Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj podłużną “pierś”, po czym owiń folią spożywczą – zrób to dokładnie, aby podczas gotowania woda nie dostała się do środka.
- W garnku zagotuj wodę i włóż do niej wegańskie “piersi”. Gotuj 1 godzinę pod przykryciem. Po godzinie wyciągnij z wody i odstaw do wystudzenia.
- Wystudzone “piersi” odwiń z folii. Arkusze papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie na kilka sekund i kiedy zmiękną, owiń nimi każdą z “piersi” – to będzie nasza chrupiąca skórka.
- Składniki na marynatę wymieszaj i marynatą posmaruj “piersi”. Odstaw na noc do lodówki.
- Zamarynowane “piersi” piecz 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza – papier ryżowy powinien być chrupiący.
- Gotowe wegańskie “piersi” pokrój w plasterki i podaj z ulubionym sosem. Możesz też wykorzystać je do innych dań – np. pokroić w kostkę i użyć do sosu, podsmażyć z przyprawą do gyrosa lub cienko pokroić i stosować na zimno do kanapek.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki
2 komentarze
Czy chodzi tu o seitan taki już gotowy czy o gluten w stanie sypkim?
Chodzi o seitan w proszku 🙂