Pasta chrzanowa z tofu to pasta do kanapek, która sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc – będzie smakować również na co dzień! Pastą można posmarować kanapki, a także wykorzystać jako dodatek do sałatek, czy też dip do warzyw.
Jak zrobić pastę z tofu?
Pasta chrzanowa do kanapek to prosty przepis, który przygotujesz w 5 minut. Jak przygotować pastę? Tofu należy rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami, czyli chrzanem, majonezem i jogurtem. Kolejnym krokiem jest doprawienie pasty – dzięki czarnej soli pasta z chrzanem ma jajeczny posmak. Oprócz soli dodajemy również sól, sok z cytryny, cukier lub inny słodzik oraz szczypiorek.
Pasta chrzanowa z tofu – przepis
składniki
- 180 g tofu naturalnego
- 50 g chrzanu tartego
- 1 łyżka majonezu (użyłam wegańskiego)
- 1 łyżka jogurtu (użyłam sojowego, może być jogurt naturalny)
- 1/2 łyżeczki czarnej soli – czyli soli Kala Namak (to dzięki niej pasta zyskuje jajeczny smak – możesz użyć zwykłej soli, jednak smak pasty będzie inny, dlatego polecam skorzystać z czarnej soli)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki cukru lub wybranego słodzika (użyłam syropu klonowego)
- pieprz
- szczypiorek
przygotowanie
- Tofu odciśnij z wody, a następnie rozdrobnij widelcem, aby stworzył się “serek”.
- Do rozdrobnionego tofu dodaj pozostałe składniki – czyli chrzan, majonez, jogurt, czarną sól, sok z cytryny oraz słodzik. Całość dopraw pieprzem i dodaj posiekany szczypiorek.
- Gotową pastę przechowuj do 5 dni w lodówce.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie potrawy – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
1 komentarzy
super 🙂