Sałatka z kalafiora to bardzo smaczna i zdrowa propozycja na podwieczorek lub kolację. Oprócz kalafiora, w skład sałatki wchodzą również kiszone ogórki, pomidory, jajka, ser feta oraz sos majonezowy z kwaśną śmietaną i ketchupem. Takie połączenie smaków sprawia, że sałatka jest bardzo orzeźwiająca i aromatyczna. Kiszone ogórki dodają sałatce charakterystycznego, kwaśnego smaku, a pomidory nadają jej słodkości i soczystości.
Sałatka z kalafiorem to doskonała propozycja na letni obiad lub kolację. Można ją podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do dań z grilla. Jest to również doskonała propozycja na zdrowe i lekkie lunchboxy do pracy lub szkoły.
Zachęcam również do przeczytania artykułu z poradami, jak najlepiej ugotować kalafiora – https://viagusto.pl/gotowanie-kalafiora/
Warstwowa sałatka z kalafiora – PRZEPIS
składniki
Składniki na sałatkę z kalafiorem:
- 1 mały kalafior
- 5 ogórków kiszonych
- 5 jajek
- 3 duże pomidory
- 150 g sera feta
- 40 g płatków migdałowych
Składniki na sos do sałatki warstwowej:
- 180 g majonezu
- 140 g kwaśnej śmietany 12%
- 50 g ketchupu
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
przygotowanie
Jak zrobić świeżą i lekką sałatkę z kalafiorem?
- Kalafiora ugotuj do miękkości (najlepiej na parze) i odstaw do wystudzenia.
- Jajka ugotuj na twardo i odstaw do wystudzenia.
- Przygotuj wszystkie składniki, czyli kalafiora, ogórki kiszone, jajka, pomidory i ser feta pokrój w kostkę.
- Przygotuj również sos – majonez wymieszaj z kwaśną śmietaną i ketchupem. Dodaj sól i dopraw pieprzem.
- Następnie przejdź do ułożenia składników w salaterce (proporcje są na średniej wielkości salaterkę o średnicy około 20 cm) ułóż kolejno:
- 1/2 kalafiora
- ogórki kiszone
- 1/2 sosu
- jajka
- pomidory
- ser feta
- 1/2 kalafiora
- 1/2 sosu
Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni i przed podaniem posyp nimi wierzch sałatki.
Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Warstwowe sałatki z gotowanym kalafiorem – kilka pomysłów!
Sałatka z kalafiorem, orzechami włoskimi i żurawiną
Ta warstwowa sałatka to połączenie chrupiącego kalafiora, słodkiej żurawiny i orzechów włoskich. Wszystkie składniki układa się warstwami w salaterce, a następnie polana jest sosem z octu balsamicznego i miodu. Sałatka ta jest doskonałym wyborem dla miłośników kwaśno-słodkich smaków.
Sałatka z kalafiorem, awokado i pomarańczą
Ta warstwowa sałatka to idealne połączenie soczystych kawałków pomarańczy, kremowego awokado i chrupiącego kalafiora. Wszystkie składniki układa się warstwami w salaterce, a następnie polana jest sosem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Ta sałatka jest idealnym wyborem dla miłośników świeżych smaków.
Sałatka z kalafiorem, brokułem i jajkiem
Ta warstwowa sałatka to połączenie dwóch ulubionych warzyw – kalafiora i brokułów, oraz jajka gotowanego na twardo. Wszystkie składniki układa się warstwami w salaterce, a następnie polana jest sosem z jogurtu naturalnego, musztardy i soku z cytryny. Ta sałatka jest doskonałym wyborem dla miłośników zdrowych i pożywnych posiłków.
Sałatka z kalafiorem, ogórkiem i koperkiem
Ta warstwowa sałatka to połączenie chrupiącego kalafiora, orzeźwiającego ogórka i aromatycznego koperku. Wszystkie składniki układa się warstwami w salaterce, a następnie polana jest sosem z jogurtu naturalnego, musztardy i soku z cytryny. Ta sałatka jest idealnym wyborem dla miłośników prostych i orzeźwiających smaków.
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najszybsza i najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!