Ta wiosenna sałatka z grzankami jest bardzo prosta w przygotowaniu. Składa się z kilku składników – znajdziesz w niej brokuły, rzodkiewkę, jajka i ser sałatkowy, a całość łączy czosnkowy sos majonezowy. Sałatka warstwowa z grzankami sprawdzi się na każdą okazję – zarówno na imprezę, jak i na grilla. Polecam ją również przygotować na Wielkanoc!
Spis treści:
Jak ugotować brokuły?
Brokuły można ugotować w wodzie lub na parze. Ja wolę brokuły ugotowane na parze – zachowują wtedy ładniejszy kolor i są bardziej intensywne w smaku. Dodatkowo, gotowane na parze zachowują więcej witamin i minerałów.
Różyczki brokuła należy gotować 3-4 minuty w osolonej wodzie lub 5-7 minut na parze. Ugotowane brokuły przelej zimną wodą lub nawet zanurz je na chwilę w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Utrwali to zielony kolor i sprawi, że brokuły będą jędrne.
Jakich grzanek użyć do sałatki?
Do sałatki możesz użyć zarówno gotowych grzanek lub możesz przygotować je samodzielnie. Ja użyłam gotowych grzanek czosnkowych i świetnie komponowały się z sałatką. Aby przygotować grzanki samodzielnie, wystarczy, że pokroisz pieczywo (np. bagietkę) w kostkę i skropisz je oliwą wymieszaną z przetartym czosnkiem (lub wybranymi ziołami). Następnie grzanki należy upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż będą złociste i chrupiące.


Przepis – sałatka z grzankami
Ile kalorii ma porcja sałatki z grzankami?
Z podanych proporcji otrzymasz 6 porcji sałatki. Jedna porcja tej sałatki ma:
- kalorie – 373 kcal
- węglowodany – 12,2 g
- białko – 11,7 g
- tłuszcze – 31,3 g
Zobacz również inne przepisy na sałatki warstwowe
- warstwowa sałatka z jajkami
- chrzanowa sałatka z parmezanem
- sałatka Grander
- sałatka Gyros bez mięsa
- warstwowa sałatka z kalafiorem
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

