Przepis na prostą i kolorową warstwową sałatkę. Ta sałatka z groszkiem i kukurydzą konserwową sprawdzi się jako przystawka podczas rodzinnej imprezy, sałatka do grilla, a także sałatka na Wielkanoc.
Jak zrobić sałatkę z groszkiem i kukurydzą?
Przepis na tę sałatkę jest bardzo łatwy, Zrobisz ją w kilku krokach, które wyglądają tak: pokrojenie ogórków konserwowych, papryki konserwowej i sera feta, uprażenie sezamu, zrobienie sosu majonezowego, a na koniec złożenie wszystkich składników wraz z kukurydzą i groszkiem w salaterce.
Poniżej znajdziesz dokładny przepis na sałatkę, a jeśli szukasz inspiracji na inne sałatki warstwowe, sprawdź przepisy tutaj – sałatki warstwowe.
SAŁATKA Z GROSZKIEM I KUKURYDZĄ
składniki
- 220 g kukurydzy konserwowej (puszka 400 g)
- 250 g ogórka konserwowego (4-5 sztuk)
- 300 g papryki konserwowej
- 200 g sera feta
- 240 g groszku konserwowego (puszka 400 g)
- 4 łyżki sezamu
- 300 g majonezu
- 150 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- sól, pieprz
przygotowanie
- Ogórki konserwowe, paprykę konserwową i ser feta pokrój w kostkę.
- Sezam upraż na suchej patelni (do zarumienienia).
- Majonez wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
W salaterce ułóż kolejno:
- odsączoną z zalewy kukurydzę
- pokrojone ogórki konserwowe
- pokrojoną paprykę konserwową
- pokrojony ser feta
- sos majonezowy ze śmietaną
- odsączony z zalewy groszek
Całą sałatkę posyp uprażonym sezamem.
Zobacz również inne przepisy na sałatki z groszkiem konserwowym:
Jak wykorzystać groszek konserwowy?
Groszek konserwowy poza dodaniem do sałatki możesz również wykorzystać dodając do sosu warzywnego, zapiekanek warzywnych, a także robiąc pastę na kanapki, puree lub zupę krem z groszku.
Co można zrobić z papryki konserwowej?
Papryka konserwowa jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Z dodatkiem papryki konserwowej możesz przygotować sałatkę, surówkę do obiadu, jajeczną pastę na kanapki, zupę krem, a także dodając ją na kanapki.
Czy sałatkę z groszkiem i kukurydzą można zrobić dzień wcześniej?
Tak, jak najbardziej możesz przygotować sałatkę z groszkiem i kukurydzą dzień wcześniej. Przechowuj ją w lodówce (przykrytą – np. folią spożywczą).