Sałatka z brokułem na krakersach to warstwowa sałatka z kukurydzą, papryką konserwową i tofu (które można zamienić na pierś z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać wersję z mięsem). Ten przepis to świetne danie na przyjęcia, ale również na lunch do pracy czy kolację w domu. Jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

Pyszny pomysł na warstwową sałatkę z brokułem
Brokuły to warzywo o niezwykle wartościowych właściwościach. Są źródłem błonnika, witaminy C i K oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo mają niską kaloryczność, co czyni je idealnym składnikiem wielu dań.
Jednym z pomysłów na wykorzystanie brokułów jest przygotowanie warstwowej sałatki na krakersach. Jest to bardzo oryginalne danie, które z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach.
Przygotowanie tej sałatki z brokułem jest bardzo proste, a efekt końcowy wygląda przepięknie i smakuje wyśmienicie!
Sałatka z brokułem na krakersach – PRZEPIS

składniki
- 100 g krakersów (18 szt.)
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g tofu naturalnego (lub w wersji mięsnej piersi z kurczaka)
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 łyżka oleju
- 100 g papryki konserwowej
- 250 g brokułów
- 150 g majonezu
- 150 g jogurtu greckiego
- 1/3 łyżeczki soli
- pieprz
przygotowanie
Sałatkę możesz złożyć w rancie lub po prostu na desce, ponieważ całość od początku jest zwarta.
- Na początek brokuła ugotuj do miękkości (polecam ugotować na parze). Ugotowanego brokuła odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój na małe rózyczki.
- Tofu (lub w wersji mięsnej pierś z kurczaka) pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z przyprawą do gyrosa i podsmaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju do zarumienienia, po czym odstaw do wystudzenia.
- Paprykę konserwową pokrój w drobną kostkę.
- Majonez wymieszaj z jogurtem greckim i solą. Dopraw pieprzem do smaku. Następnie sos podziel na 3 części.
- Do jednej z części dodaj kukurydzę, do drugiej części dodaj tofu w przyprawie do gyrosa (lub w wersji mięsnej pierś z kurczaka), a do ostatniej części dodaj pokrojoną paprykę konserwową.
Teraz możesz przejść do złożenia sałatki w formie tortu:
Na spodzie rozłóż 6 krakersów, a na nie wyłóż kukurydzę w majonezowym sosie. Rozprowadź całość równomiernie i przyłóż kolejną warstwą krakersów. Następnie wyłóż tofu (lub w wersji mięsnej pierś z kurczaka) w sosie majonezowym, kolejno ponownie krakersy, a na wierzch paprykę w sosie majonezowym. Na wierzchu sałatki rozłóż różyczki brokuła.
Tak przygotowaną sałatkę wstaw na kilka godzin do lodówki.
Sprawdź inne przepisy na sałatki – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




Oto 5 innych pomysłów na szybkie sałatki z brokułami:
1. Sałatka brokułowa z jogurtem i orzechami
Ta sałatka to idealne połączenie brokułowych różyczek z kremowym jogurtem i chrupiącymi orzechami. Aby ją przygotować, wystarczy ugotować brokuły do miękkości, a następnie dodać do niej pokrojone w kostkę orzechy (np. włoskie lub migdały) oraz jogurt grecki. Całość można doprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę można podawać jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego.
2. Surówka z surowym brokułem
To niecodziennie wykorzystanie brokułów w surowej formie. Z dodatkiem rzodkiewki smakują wyśmienicie! Przepis znajdziesz tutaj – https://viagusto.pl/surowka-z-rzodkiewka-i-surowym-brokulem/
3. Sałatka z brokułem, awokado i jajkiem
Ta sałatka to połączenie świeżych warzyw i jajek. Aby ją przygotować, należy ugotować brokuły na parze i pokroić je w mniejsze kawałki. Następnie dodać pokrojone w kostkę awokado, ugotowane jajko, cebulę dymkę oraz kilka kawałków pomidora. Całość można skropić sosem winegret lub ulubionym dressingiem.
4. Sałatka brokułowa z borówkami i serem feta
Ta sałatka to połączenie chrupiących brokułów z owocami oraz kremowym serem feta. Aby ją przygotować, należy ugotować brokuły na parze, a następnie dodać do nich świeże borówki oraz pokruszony ser feta. Sałatkę można polać ulubionym sosem (np. miodowo-musztardowym) i podać jako dodatek do grillowanych pieczarek i innych produktów.
5. Sałatka z brokułami, ciecierzycą i prażonymi nasionami słonecznika
Ta sałatka to połączenie chrupiących brokułowych różyczek z pożywną ciecierzycą i chrupiącymi nasionami słonecznika. Aby ją przygotować, należy ugotować brokuły na parze, a następnie dodać do nich ciecierzycę (można użyć z puszki) oraz kilka łyżek nasion słonecznika. Całość można polać ulubionym sosem (np. jogurtowym z dodatkiem czosnku) i podać jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatki ze świeżymi warzywami – aż 10 przepisów!
- Ciasto w 5 minut! Najszybsze ciasto z jogurtem greckim i owocami
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
