Na pewno wiele słyszeliście o kaszy jaglanej – Via Gusto przedstawia bardzo prosty, szybki i przede wszystkim efektywny sposób na ugotowanie kaszy jaglanej, którą możemy zastąpić ziemniaki, ryż, czy też inną kaszę stosowaną do obiadu 🙂 Według mnie właśnie taki dobór składników sprawia, że kasza smakuje idealnie, a biorąc pod uwagę jej właściwości – myślę, że bez wątpienia warto częściej ją stosować w swojej kuchni.
O właściwościach kaszy jaglanej możecie przeczytać w jednym z wpisów na moim blogu –Kasza Jaglana – właściwości

składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej + 2,5 szklanki wody
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny
- pół łyżeczki curry (zamiennie kurkuma i pieprz)
- łyżeczka majeranku
- sól, najlepiej himalajska – według własnego uznania
- masło, najlepiej klarowane – również według własnego uznania
przygotowanie
- Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą – w celu usunięcia ewentualnej goryczy.
- Kaszę wraz z pozostałymi składnikami dajemy do garnka i zalewamy 2,5 szklankami gorącej wody.
- Całość gotujemy bez przykrycia na małym ogniu do wchłonięcia wody przez ziarenka – około 10-15 minut.
- Po ugotowaniu kaszę przykrywamy i odstawiamy na około 10 minut, w razie potrzeby możemy ją doprawić.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jajka wielkanocne – 8 przepisów na jajka faszerowane i inne przepisy z jajkami!
- Tort szpinakowy z jajkami – pomysł na śniadanie wielkanocne!
- Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW
- Czekoladowe ciasto bez pieczenia – orzechowy łom!
- Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów
- Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane