Ucierane ciasto z wiśniami i kokosem to przepis na ciasto składające się z trzech warstw – ciasta, wiśni z syropu i kokosowej piany z białek. Ciasto możesz przygotować z mąki pszennej, ale bardzo smaczne wychodzi także w wersji bezglutenowej – z mąką ryżową.
Jak zrobić ucierane ciasto z wiśniami i kokosem?
Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia masła z żółtkami i cukrem. Następnie do masy dodajemy całe jajka, a kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na tak przygotowane ciasto wykładamy odsączone wiśnie z syropu. Ostatni krok to ubicie białek z cukrem i kokosem.
Przepis na ciasto z wiśniami i kokosem krok po kroku
składniki
Ciasto:
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki (krupczatki lub w wersji bezglutenowej mąki ryżowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 360 g wiśni z syropu (ze słoika)
- 3 białka
- 50 g wiórków kokosowych
- 30 g cukru
przygotowanie
- Masło utrzyj z żółtkami i cukrem – całość ucieraj przez około 5 minut. Następnie dodaj 2 całe jajka i ponownie ucieraj jeszcze przez 5 minut.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszaj (za pomocą szpatułki lub na najmniejszych obrotach miksera/robota).
- Gotowe ciasto wyłóż do formy.
- Wcześniej odsączone z syropu wiśnie wyłóż na ciasto.
- Na koniec ubij pianę z 3 białek. Kiedy piana będzie sztywna, zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce kokosu oraz cukru, cały czas miksując.
- Gotową kokosową pianę wyłóż na wierzch ciasta.
- Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz 35-40 minut. Jeśli po 25-30 minutach góra będzie już mocno zarumieniona, zmień tryb pieczenia na “dół”.
Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora