Po stworzeniu przepisu na twarożek jaglany na słodko (tutaj przepis) od razu zaczęłam pracować nad recepturą na wytrawny twarożek.
Jaglany twaróg ze szczypiorkiem świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, pomidorem i ogórkiem. Polecam!
Przepis na twarożek z kaszy jaglanej
składniki
- 150 g kaszy jaglanej
- 500 ml wody
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam jogurtu sojowego)
- ½ łyżeczki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka tłuszczu – oleju kokosowego, oleju, oliwy lub margaryny
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- szczypiorek
- dowolny dodatek – cebula, rzodkiewka, ogórek
przygotowanie
- Kaszę jaglaną opłucz gorącą wodą na sitku. Następnie wsyp do garnka i zalej wodą (najlepiej gorącą). Dodaj łyżkę oleju kokosowego lub innego tłuszczu i postaw na małym ogniu. Od momentu zagotowania gotuj przez ok. 10 minut (do wsiąknięcia całości wody). Następnie przykryj i odstaw co najmniej na 30 minut.
- Po tym czasie kaszę jaglaną wymieszaj z pozostałymi składnikami, czyli jogurtem, octem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Polecam dodać sporą ilość szczypiorku oraz drobno posiekaną cebulkę, czy też startą na tarce rzodkiewkę lub ogórka (rzodkiewkę i ogórka należy wcześniej odcisnąć z nadmiaru wody). Jeśli twarożek wyjdzie zbyt twardy, dodaj trochę wody (niektóre kasze jaglane potrzebują więcej płynu).
- Twarożek przechowuj w lodówce.
Sprawdź inne przepisy na dania z kaszą – klik.