W ostatnich dniach otrzymałam paczkę ze sklepu MoyEco – czyli sklepu, w którym znajdziecie EKO zdrową żywność, EKO kosmetyki, EKO środki czystości i suplementy diety. W środku znalazłam kilka ekologicznych produktów, a wśród nich między innymi mus truskawka – wanilia (zawierający 70% owoców i słodzony syropem z agawy), suszone truskawki Puffins (suszone próżniowo, dzięki czemu zachowały swoją słodycz i wartości) i syrop z agawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym).
Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę!
Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco. Zobaczycie w nim też sposób przygotowania ciasta, a dokładny przepis znajdziecie poniżej.
Zachęcam również do odwiedzenia sklepu MoyEco, ponieważ czeka tam na Was mnóstwo produktów. Na pewno zrobicie świetne ekologiczne zakupy!
Tutaj link do sklepu: https://moyeco.pl/
Do poszczególnych produktów przejdziecie klikając w odpowiednie składniki poniżej 🙂

składniki
- 200 g płatków owsianych bezglutenowych
- 550 ml mleka (napoju) ryżowego
- 225 g musu truskawka – wanilia (1 słoiczek)
- 8 łyżek syropu z agawy
- 18 g agaranty (3 opakowania)
- 40 g suszonych truskawek puffins
- 2 łyżki oleju
- 300 ml gorącej wody
- ew. bita śmietana (gotowa wegańska i bezglutenowa lub zrobiona w domu – np. ubite mleczko kokosowe)
przygotowanie
- Do miski daj płatki owsiane, 250 ml mleka ryżowego, 2 łyżki syropu z agawy i olej. Całość wymieszaj i daj na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wyrównaj i piecz 30 min w 180 stopniach Celsjusza.
- Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu spód posmaruj połową musu truskawka – wanilia.
- Suszone truskawki zalej 300 ml gorącej wody. Poczekaj 15 minut i następnie odsącz truskawki z wody (uwaga – nie wylewaj wody, ponieważ jeszcze Ci się przyda 😉 ). Namoczone truskawki rozłóż na musie, najlepiej w równych odstępach.
- Do garnka daj 300 ml mleka ryżowego i 2 opakowania agaranty (czyli 12 g). Całość wymieszaj i gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu – czyli 1 minutę. Teraz dodaj 2 łyżki syropu z agawy i 150 ml wody po namoczonych truskawkach. Całość wymieszaj i zostaw do lekkiego zastygnięcia (5 – 10 minut). Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż ją na truskawki i równomiernie rozprowadź. Zostaw do stężenia. Agaranta bardzo szybko tężeje – wystarczy około 15 minut.
- Do garnka daj pozostałe 150 ml wody po truskawkach, pozostałą połowę musu i 1 opakowanie agaranty. Całość wymieszaj i gotuj przez 1 minutę. Następnie wylej na wierzch ciasta i zostaw do stężenia.
- Truskawkowa kostka świetnie smakuje z bitą śmietaną – polecam ubić Ci mleczko kokosowe (twardą część) z ksylitolem, dzięki czemu powstanie pyszna kokosowa bita śmietana! 🙂
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki