W lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie z przepisem na truskawki pod kruszonką. Deser ten możesz wykonać bardzo szybko. Jest odpowiedni dla wegan i bezglutenowców, zapraszam 🙂

składniki
- 150 g mąki (u mnie 50 g mąki jaglanej, 50 g mąki kokosowej, 50 g mąki ziemniaczanej)
- 60 g oleju kokosowego (lub około 70 ml innego oleju roślinnego)
- 50 g cukru (u mnie brązowy)
- 200 g truskawek (mogą być mrożone, takich też użyłam)
przygotowanie
- Z mąki, oleju i cukru wyrób zwarte ciasto. Podziel na dwie części i włóż do zamrażarki na 20 minut.
- Jedną część pokrusz na spód naczyń do zapiekania lub formy do pieczenia. Teraz równomiernie rozłóż truskawki – świeże lub mrożone (nie musisz ich rozmrażać). Na truskawki pokrusz drugą część ciasta.
- Całość piecz około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na ratatuj – ratatouille z batatem!
- Przepis na lody wegańskie cytrynowo kokosowe
- Chleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza
- Domowa nalewka z cytryną – nalewka na spirytusie
- Babeczki z Nutellą – pyszne muffiny z czekoladą
- Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule