Przepis na sernik krakowski z kratką – czyli tradycyjny przepis na dużą blachę. To sernik z rodzynkami na kruchym cieście. Doskonale sprawdzi się na Wielkanoc, Święta, a także jako ciasto na niedzielę do kawy!
Jak zrobić tradycyjny sernik krakowski?
Sernik krakowski to sernik na spodzie z kruchego ciasta. Najważniejsza część ciasta jest zmielony twaróg z masłem, żółtkami, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, a także ubitymi białkami, namoczonymi wcześniej rodzynkami i z kandyzowaną skórką pomarańczową. Wierzch sernika to kratka z kruchego ciasta, a całość polana jest lukrem, a często posypana również kandyzowaną skórką pomarańczy. Dokładny przepis na krakowski sernik znajdziesz poniżej.
PRZEPIS na sernik krakowski z kratką
składniki
Składniki na kruche ciasto do sernika:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 230 g cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Składniki na ser do sernika krakowskiego:
- 1,5 kg twarogu (tłustego)
- 10 żółtek
- 6 białek
- 350 g masła
- 300 g cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Składniki na lukier do sernika krakowskiego:
- 45 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
przygotowanie
Jak zrobić kruche ciasto do sernika?
- Z mąki, schłodzonego masła, cukru pudru, żółtek i szczypty soli zarób zwarte ciasto (ręcznie lub robotem).
- Gdy ciasto będzie gotowe, oddziel 1/3 – tę część owiń folią spożywczą i włóż do lodówki.
- Pozostałe 2/3 ciasta rozwałkuj na kształt dużej formy (24×36 cm). Rozwałkowane ciasto przełóż do formy. Możesz również pokruszyć ciasto na spód formy, a następnie wyrównać je rękoma i lekko docisnąć.
- Formę z ciastem włóż do lodówki na 20 minut.
- W tym czasie piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza.
- Do nagrzanego piekarnika włóż formę z ciastem i podpiecz je przez 12 minut.
Jak zrobić ser do sernika krakowskiego?
Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg zmiel w maszynce do mielenia lub zblenduj blenerem ręcznym – ja używam blendera i świetnie sobie radzi!
- Namocz 100 g rodzynek w gorącej wodzie przez kilka minut, aż zmiękną, a następnie odsącz je z wody.
- W dużej misce utrzyj masło, cukier puder i cukier waniliowy, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.
- Następnie stopniowo dodawaj po łyżce zmielonego twarogu, cały czas ucierając, aby uzyskać jednolitą masę.
- Kolejno dodawaj po jednym żółtku.
- Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
- W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
- Do serowej masy stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając (na najmniejszych obrotach).
- Na koniec dodaj namoczone i odsączone rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Całość wymieszaj.
- Gotową masę serową wyłóż na podpieczony kruchy spód (spód może być zarówno ciepły, jak i zimny).
- Pozostałą część kruchego ciasta (czyli 1/3 całości) rozwałkuj dość cienko, a następnie wytnij z niego paski o szerokości około 2 cm. Paski ciasta ułóż na wierzchu masy serowej, tworząc kratkę.
- Sernik umieść z powrotem w piekarniku i piecz przez około 60 minut w 170 stopniach Celsjusza, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik jeszcze na 15 minut w piekarniku. Po tym czasie wyjmij sernik z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia w formie.
- Po wystudzeniu sernik polej lukrem – lukier przygotuj z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.
Zobacz również inne przepisy na najlepsze serniki:
- sernik z czekoladą i powidłami
- puszysty sernik gotowany z cappuccino
- sernik pieczony w kąpieli wodnej
- cytrynowy sernik bez pieczenia
- sernik gotowany Leśny Mech
- sernik matcha z granatem i białą czekoladą
- sernik na zimno z malinami