Przepis na sernik krakowski z kratką – czyli tradycyjny przepis na dużą blachę. To sernik z rodzynkami na kruchym cieście. Doskonale sprawdzi się na Wielkanoc, Święta, a także jako ciasto na niedzielę do kawy!
Jak zrobić tradycyjny sernik krakowski?
Sernik krakowski to sernik na spodzie z kruchego ciasta. Najważniejsza część ciasta jest zmielony twaróg z masłem, żółtkami, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, a także ubitymi białkami, namoczonymi wcześniej rodzynkami i z kandyzowaną skórką pomarańczową. Wierzch sernika to kratka z kruchego ciasta, a całość polana jest lukrem, a często posypana również kandyzowaną skórką pomarańczy. Dokładny przepis na krakowski sernik znajdziesz poniżej.

PRZEPIS na sernik krakowski z kratką
Zobacz również inne przepisy na najlepsze serniki:
- sernik z czekoladą i powidłami
- puszysty sernik gotowany z cappuccino
- sernik pieczony w kąpieli wodnej
- cytrynowy sernik bez pieczenia
- sernik gotowany Leśny Mech
- sernik matcha z granatem i białą czekoladą
- sernik na zimno z malinami
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:





