Kremówki to jedno z najpyszniejszych i najbardziej lubianych polskich ciast. Zobacz przepis na kremówkę z gęstym kremem budyniowym na cieście francuskim.
Kremówka jest bardzo uniwersalnym ciastem – sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy lub podczas spotkań rodzinnych, czy też ze znajomymi. Możesz również przygotować ją na imprezę urodzinową, imieninową lub chrzciny.
Jak zrobić tradycyjną kremówkę?
Tradycyjne kremówki składają się z ciasta francuskiego, przełożonego gęstym kremem budyniowym. Całość posypana jest cukrem pudrem. Krem budyniowy przygotujesz z kilku prostych składników, które należy zagotować, mieszając:
- mleko,
- cukier,
- jajka,
- mąka pszenna,
- wanilia,
- masło.
Gotowym kremem przekładamy ciasto francuskie, które możesz przygotować z poniższego przepisu lub możesz też skorzystać z gotowego ciasta francuskiego – jest to o wiele szybsza alternatywa, a równie smaczna. Dokładny przepis na kremówkę oraz proporcje składników znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy z kremem budyniowym:
- ciasto z musem owocowym, kremem i bezą
- kremówka bez pieczenia na paluszkach ptysiowych
- budyniowiec z owocami i galaretką
Zdjęcia czytelników:
Kasia o tej tradycyjnej kremówce:
“Kremówka jest rewelacyjna 🙂 Przepyszne ciasto 🙂”
PRZEPIS – TRADYCYJNE KREMÓWKI
Sprawdź przepisy na inne sprawdzone ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/