Kremówki to jedno z najpyszniejszych i najbardziej lubianych polskich ciast. Zobacz przepis na kremówkę z gęstym kremem budyniowym na cieście francuskim.
Kremówka jest bardzo uniwersalnym ciastem – sprawdzi się jako deser do niedzielnej kawy lub podczas spotkań rodzinnych, czy też ze znajomymi. Możesz również przygotować ją na imprezę urodzinową, imieninową lub chrzciny.
Jak zrobić tradycyjną kremówkę?
Tradycyjne kremówki składają się z ciasta francuskiego, przełożonego gęstym kremem budyniowym. Całość posypana jest cukrem pudrem. Krem budyniowy przygotujesz z kilku prostych składników, które należy zagotować, mieszając:
- mleko,
- cukier,
- jajka,
- mąka pszenna,
- wanilia,
- masło.
Gotowym kremem przekładamy ciasto francuskie, które możesz przygotować z poniższego przepisu lub możesz też skorzystać z gotowego ciasta francuskiego – jest to o wiele szybsza alternatywa, a równie smaczna. Dokładny przepis na kremówkę oraz proporcje składników znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy z kremem budyniowym:
- ciasto z musem owocowym, kremem i bezą
- kremówka bez pieczenia na paluszkach ptysiowych
- budyniowiec z owocami i galaretką


Zdjęcia czytelników:

Kasia o tej tradycyjnej kremówce:
“Kremówka jest rewelacyjna 🙂 Przepyszne ciasto 🙂”
PRZEPIS – TRADYCYJNE KREMÓWKI

składniki
Ciasto francuskie do kremówki:
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka octu
- 50 ml zimnej wody
- szczypta soli
Krem do kremówki:
- 670 ml mleka
- 250 g cukru
- 5 jajek
- 160 g mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 125 g masła
przygotowanie
Proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm. Jeśli chcesz przygotować ciasto w dużej formie, pomnóż ilość składników 1,5 raza.
Jak zrobić ciasto francuskie na kremówkę?
- Z całości mąki odbierz 130 g i wymieszaj z zimną wodą, jajkiem, octem, szczyptą soli – wyrób jednolite ciasto i podsypując mąką, rozwałkuj je na kwadrat o wymiarach ok. 30×30 cm.
- Z pozostałego 70 g mąki i masła zarób jednolitą masę. Wyłóż ją na środek wcześniej rozwałkowanego ciasta. Ciasto złóż w kopertę – czyli załóż cztery strony ciasta na masę maślaną, aby masa maślana była “zamknięta” w środku. Teraz całość odwróć złączeniami do dołu i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40×20 cm. Następnie ciasto złóż na 3, zaczynając od krótszego boku i włóż do zamrażarki na 10 minut.
- Schłodzone ciasto ponownie rozwałkuj i złóż na trzy części, po czym ponownie włóż do zamrażarki. Powtórz całość jeszcze dwa razy – łącznie ciasto ma się chłodzić 4 razy. Po czwartym schłodzeniu ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasta włóż do lodówki, a drugą część rozwałkuj na kształt kwadratowej formy. Rozwałkowane ciasto włóż do formy i ponakłuwaj widelcem, aby za bardzo nie urosło. Ciasto piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut (do zarumienienia). Następnie upiecz drugi blat ciasta i odstaw do wystudzenia. Jeśli masz dwie formy i obydwie zmieszczą się w piekarniku, możesz od razu rozwałkować obydwa blaty ciasta i upiec je równocześnie.
Jak zrobić krem do tradycyjnej kremówki?
- Jajka wymieszaj dokładnie z mąką pszenną, cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Mleko zagotuj z dodatkiem masła. Następnie dodaj jajka z mąką i cukrem.
- Całość mieszaj cały czas i od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez minutę, mieszając. Krem polecam mieszać za pomocą miksera. Gotowy krem odstaw do lekkiego ostudzenia – na 5-10 minut, a następnie przełóż nim blaty ciasta francuskiego. Całość odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Sprawdź przepisy na inne sprawdzone ciasta – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/ciasta/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:





Sprawdź najnowsze przepisy
- Desery z czekoladą, które warto przygotować
- Kruche ciasto z budyniem i bezą – PRZEPIS
- Zupa cebulowa z soczewicą – PRZEPIS
- 12 prostych przepisów na ciasteczka na Święta
- ROLLSY Z SEREM – przekąska z chleba tostowego
- 8 pomysłów na ciekawy farsz do pierogów wigilijnych