Ciekawy przepis dla każdego fana sałatki „gyros”. Składniki, które znajdziecie w znanej sałatce zawinęłam w tortillę.

składniki
- 300 g piersi z indyka
- 2 pomidory
- 2 małe lub 1 duża czerwona cebula
- kilka liści kapusty pekińskiej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 5 placków tortilli
Sos tzatziki:
- 250 g jogurtu greckiego
- 1 duży ogórek (ok. 250g)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeży koperek
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
przygotowanie
- Pierś z indyka natrzyj przyprawą do gyrosa i łyżką oliwy. Piecz pod przykryciem 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po wystygnięciu pokrój.
- Pomidory i cebulę pokrój w plasterki. Kapustę pekińską posiekaj.
- Aby przygotować sos, startego na dużych oczkach tarki ogórka odciśnij z wody, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Na plackach tortilli rozłóż wszystkie składniki – sos tzatziki, pierś z indyka, pomidory, cebulę i kapustę pekińską. Zawiń w rulon i spożywaj na zimno.


